RAZJEDINJENI SINDIKATI

Jedino Ribić vjeruje premijerki Kosor

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 26.08.2009 14:24
  • Objavljeno 26.08.2009 u 12:00
ribić, kosor

ribić, kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Vlada na čelu s Jadrankom Kosor ne može izvući zemlju iz gospodarske krize i nužna je uspostava vlade nacionalnog spasa. Stav je to Ane Knežević, Krešimira Severa i Ozrena Matijaševića, čelnika triju velikih radničkih sindikalnih središnjica. Jedini koji misli da Kosoričinu kabinetu treba dati šansu je Vilim Ribić, tribun sindikata javnih i državnih službi

Još dok je s Jadrankom Kosor, tadašnjom potpredsjednicom Sanaderove vlade, pregovarao u travnju i svibnju o plaćama, Ribić je bio njezin najžešći kritičar. Zasigurno premijerka još uvijek pamti kad ju je u intervju za svibanjski Globus nazvao 'drvenom Marijom'.

'Moram priznati da je nekoliko njezinih poteza, otkad je na čelu Vlade, za mene bilo pozitivno iznenađenje. Odustala je od Pelješkog mosta, uvela je porez na mobitele, najavila je uređenje plaća u lokalnoj samoupravi, porez na kapitalnu dobit i drugo. Nisam očekivao takvu promptnost i odlučnost. Očekivao sam je u puno gorem izdanju', iskren je Ribić.

On nije za promjene u Banskim dvorima i za prijevremene izbore jer bi to, mišljenja je, u ovakvim okolnostima odgodilo i otežalo borbu protiv krize i tako nanijelo daleko više štete nego koristi. Usto Ribić ne vidi na političkoj sceni uvjerljivu alternativu.

'Dio javnosti s histeričnom alergijom pristupa svakom njezinom potezu, što nije objektivno. Glavni razlog tome je ostavština njezinog prethodnika koji se nije htio uhvatiti u koštac s korupcijom', kaže Ribić.

Na isto pitanje - smatraju li da kabinet Jadranke Kosor može naći izlazak iz krize - oprečno od Ribića odgovorilo je troje čelnika radničkih sindikalnih središnjica iako nisu složni oko toga možemo li sebi dopustiti luksuz da izgubimo vrijeme na prijevremene parlamentarne izbore umjesto da tražimo izlaz iz krize.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević smatra da je sve moguće riješiti političkim dogovorom među strankama u Saboru te da se bez izbora uspostavi Vlada nacionalnog spasa u kojoj će isključivi kriterij biti stručnost.

'Izborna procedura bi, prema nekim procjenama, mogla trajati i do šest mjeseci. U tom bi vremenu funkcionirala tehnička Vlada, ni sa kakvim ovlastima. Apeliram da se postigne politički konsenzus', mišljenja je Matijašević.

Vladu nacionalnog spasa zazivaju i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), i Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), ali ako se političari ne mogu dogovoriti tada, slažu se oni, ne treba bježati od prijevremenih izbora.

'Kritičari ideje novih izbora govore kako bi zbog njih u zemlji sve stalo, ali i ovako se ništa ne događa pa nema što ni zastati', kaže Sever uz konstataciju da bi zajednička vlada bila najbolje rješenje jer ni 'oporba ne nudi konkretna rješenja'.

Na osnovi ovih odgovora, jasno je da izuzev Ribića, a i on joj daje šansu do početka jeseni, nijedan od sindikalnih čelnika previše ne zarezuje premijerku Kosor, ali niti opozicijske stranke. Tako da se može reći da sindikati politički slično razmišljaju, ali kao i mnogo puta dosad, njihova razjedinjenost izlazi na vidjelo kad se potegne pitanje tko bi trebao imati inicijativu na sindikalnoj sceni i pozvati ljude na prosvjede. Tada se kao mala djeca svađaju tko je veći, jači i pametniji.

Zbog toga je još uvijek izostao zajednički dogovor o jesenskim prosvjedima. Trenutačno HUS, najmanja središnjica od četiri najveće, samostalno organizira demonstracije u prvoj polovici rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi