DUGOVNI ŠOK

Japanu i Velikoj Britaniji prijeti sudbina Dubaia

Dubai

Dubai

Izvor: Sipa Press / Autor: SORGE/CARO FOTOS

Kriza koja je pogodila Dubai podigla je paniku od istočne Azije, preko Baltika pa do Mediterana, i svi se pitaju gdje bi se idući dugovni šok mogao dogoditi, prenosi internetski portal The Atlantic wire. Colin Barr iz Fortunea upozorio je da postoje brojne zemalje sa sličnom kombinacijom strmoglavog pada prihoda i prevelikih zaduživanja

Nekoliko je zemalja koje bi mogle krenuti stopama Dubaija:

Grčka

'Grčka je u teškoj fiskalnoj poziciji, nema uvjerljiv plan za izlazak iz krize, a kao članica eurozone ne može se osloniti na slabljenje svoje valute kako bi se izvukla iz krize. Izgledi da joj pomogne neka od ostalih članica eurozone, koje jedva prosperiraju, su nikakvi'. (Tracy Corrigan, The Telegraph)

Irska

'Razlozi da Irska bude uhvaćena u unakrsnu vatru krize iz Dubaija su trostruki - problemi iz tog emirata potkopali su sigurnost ulagača u državna jamstava, gotovo 6.000 Iraca u posljednjih je nekoliko godina tamo ulagala, a vladari Dubaija, obitelj Maktoum, ima poslovne interese u Irskoj'. (Jerome Reilly, The Independent of Ireland)

Shutterstock

Shutterstock

Izvor: Shutter stock / Autor: -


Baltičke države

'Izloženost Litve i Estonije je zabrinjavajuća. Vanjski dugovi tih zemalja veći su od 100 posto njihovog BDP-a. Vanjski dug je u stranoj valuti, što znači te zemlje neće moći iskoristiti devalvaciju svojih valuta kao alat kojim bi smanjili dug u trenutku kad stvari krenu loše'. (Graham Bowley i Catherine Rampell, The New York Times)

Letonija

'Ekonomski bumovi poticani lako dostupnim kreditima i rastućom vrijednosti nekretnina ustuknuli su pred strmoglavim padovima. Letonija tone u dugove sve brže, a visina kreditne zaduženosti izjednačit će se s visinom polovice BDP-a iduće godine, dok je prije dvije godine taj iznos bio devet posto'. (Graham Bowley i Catherine Rampell, The New York Times)

Velika Britanija i Japan

'Velika Britanija se, također, u velikoj mjeri oslanja na financijsku industriju. I Britanci su također jako ovisni o svojim zaduživanjima, a njihove su javne financije među najgorima na svijetu. Japanski javni dug, kao još jedan primjer, već sada iznosi 200 posto BDP-a, a očekuje se da će za par godina dosegnuti 300 posto. I još, Japan se - isto kao i SAD i Velika Britanija - nastavlja zaduživati. Pitanje je koliko dugo to može trajati i kada će Britanija, SAD i Japan objaviti moratorij na plaćanje duga'. (Prieur du Plessis, Investment Postcards)

Kalifornija

'Osnovna logika koja je primjenjivana u Dubaiju, koristila se i u Kaliforniji. Nekretninski balon kojim se promicalo gospodarstvo služilo je isključivo interesima bogatih, dok su svi ostali dobijali samo mrvice, a i one su bile ovisne o opstanku tog balona. Balon je puknuo i sada se Kalifonija suočava s krizom koja je jednako teška kao i ona u Dubaiju'. (Robert Cruickshank, California Progress Report)

Gotovo svatko

'Od Dubaija do Islanda, Irske, Grčke, Mađarske, Italije, Portugala, Španjolske, Japana, Francuske, Velike Britanije i SAD-a, sadašnji visok nivo državnih dugova na usporedivim je razinama u mirnodopsko vrijeme bio još jedino u razdobljima oporavka neposredno nakon ratova. Promatranje kako javni dug u odnosu na BDP raste i prelazi 100 posto BDP-a do 2014. godine duboko je zabrinjavajuće'. (Willem Buiter, economist)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi