OPORAVAK

Japan izašao iz jednogodišnje recesije

17.08.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Japansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju izašlo iz jednogodišnje recesije ostvarivši 3,7-postotni rast BDP-a na godišnjoj razini, priopćila je u ponedjeljak japanska vlada, čime se to drugo po veličini gospodarstvo svijeta pridružilo Njemačkoj, Francuskoj i ostalim regijama koje su počele bilježiti signale izlaska iz globalne financijske krize

Oporavak je uslijedio nakon oštrog jednogodišnjeg pada bruto domaćeg proizvoda (BDP), uključujući rekordni 13,1-postotni pad gospodarskih aktivnosti zabilježen u posljednjem tromjesečju 2008.

U drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na tromjesečje ranije japanski je BDP porastao 0,9 posto.

No, ekonomisti i političari upozoravaju na oprez, naglašavajući da je glavni pokretač toga rasta izvoz, dok je domaća osobna potrošnja i dalje relativno slaba uslijed pada primanja i rasta nezaposlenosti.

Izvoz je u navedenom razdoblju porastao 6,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, najsnažnije u sedam godina.

Vladini podaci pokazuju da je oporavak u drugom ovogodišnjem tromjesečju ponajviše rezultat snažnog rasta potražnje za automobilima, video rekorderima i drugim elektroničkim robama. Ostvaren je posebno snažan rast isporuka u Kinu i druga tržišta u nastajanju, iako je izvoz u SAD i Europu također pokazao skroman oporavak.

Rastu su pridonijeli i gospodarski poticaji japanske vlade, poput gotovinskih i drugih poticaja za kupnju ekoloških proizvoda.

No, ekonomisti ističu da bi tek propupali oporavak mogao brzo izgubiti na snazi zbog i dalje slabe domaće potražnje. Plaće padaju a stopa nezaposlenosti porasla je na 5,4 posto, najvišu razinu u šest godina, kako kompanije poput Toyote i Sonyja ukidaju na tisuće radnih mjesta.