MUNJIZA O OPERACIJI MERCATOR

'Janša je blokirao Todorića'

08.02.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Dragan Munjiza, nekadašnji direktor Konzuma i sadašnji konzultant, komentirao je za tportal razloge povlačenja Agrokorove ponude za preuzimanje slovenskog trgovačkog lanca Mercator. Iako misli da je Ivici Todoriću zasmetala nova slovenska vlada, ne vjeruje da će Todorićev koncern potpuno odustati od želje za osvajanjem 'najboljeg susjeda'

Službeno objašnjenje koje je stiglo iz Todorićeva koncerna kaže da ih je iscrpio dugotrajan proces prodaje koji bi, ako se ne riješi uskoro, mogao našteti Agrokoru. Zanimljivo je međutim da potencijalni kupac strahuje i da bi ova situacija mogla naštetiti i njihovoj meti – Mercatoru. Povlačenju je prethodilo protivljenje još jednog u nizu slovenskih političara, ovoga puta budućeg slovenskog ministra gospodarstva Radovana Žerjava i zanimljiva vijest iz slovenskog tiska da Agrokorovi savjetnici smatraju da je ponuđena cijena od 221 eura za dionicu, s obzirom na sadašnje uvjete - previsoka.

Dragan Munjiza, nekadašnji Todorićev menadžer koji je nakon odlaska iz Konzuma nastavio samostalnu konzultantsku karijeru, smatra da su razlozi odustajanja isključivo politički. 'Nova slovenska vlast zablokirala je prodaju, politika je tu bila presudna. Da slovenski Vladu sastavlja Zoran Janković i ljevica, sigurno bi to bilo pogodnije za Agrokorovu akviziciju. Novi mandatar slovenske vlade Janez Janša već je napravio štetu Mercatoru jer je prodajom dionica iz paradržavnih fondova uveo Igora Bavčara u vlasništvo. Desna vlada ne može drugi put napraviti grešku i prodati Mercator hrvatskom lancu. Ali ne treba se previše čuditi Slovencima, zamislite da Konzum želi preuzeti Miroslav Mišković ili Mujo Selimović, kako bi Hrvati reagirali? Zoran Janković koji je uspješno vodio Mercator imao bi kredita da donese drukčiju odluku', komentirao je Munjiza za tportal.

No bez obzira na, za Agrokor nepovoljnu promjenu vlasti u Sloveniji, u kojoj su pobijedile snage koje zagovaraju nacionalizaciju, a ne europeizaciju, Munjiza ne misli da su vrata slovenskog lanca zauvijek zatvorena za ulazak Agrokora.

'Ne vjerujem da će naći boljeg kupca, a ako ne odluče skroz podržaviti Mercator, mogao bi biti ponovno ponuđen Agrokoru. Naravno, ako Agrokor u međuvremenu nađe drugu akviziciju, Mercator će ostati po strani, sjetite se kako je Tedeschi htio kupiti Podravku pa kad mu se politika prepriječila, pronašao je Drogu. Ipak, mislim da će Agrokor još pokušavati kupiti Mercator.'

Kaže da razumije želju Slovenaca da sačuvaju svoj lanac, ali se pita kakav je ekonomski smisao imati 'svoju' kompaniju koja ne funkcionira. Zato bi ekonomski jedino bilo opravdano da jača kompanija preuzme slabiju i zato mu je logično da Konzum želi Mercator, baš kao što bi bilo, da su okolnosti drukčije logično da Mercator želi Konzum.

Za razliku od slovenskih političara, hrvatski se političari, odnosno Vlada Jadranke Kosor nisu previše miješali u ovu priču, ističe Munjiza: 'Hrvatska politika nije, barem javno lobirala za Agrokor, osim Radimira Čačića koji je dao načelnu podršku. Ali pitanje je i koliko može biti od koristi lobiranje naše države koja je u sporu sa Slovencima oko granice. Slovenci su ionako tumačili da je Kosor nadmudrila Pahora oko Piranskog zaljeva, pa joj se možda još lobiranje oko Agrokora činilo previše?'

Slovenski mediji: Todorićev uzmak samo je kratkoročno rješenje

Sinoćnje iznenadno povlačenje Agrokorove ponude za Mercator, iznenadilo je čak i slovensku banku Novu Ljubljansku banku (NLB) koja prodaje dionice slovenskog trgovačkog lanca, i kojoj su vijest prenijeli novinari Financi.

Slovenski ekonomski stručnjak Bogomir Kovač u razgovoru za RTV Sloveniju izjavio je da će igra morati početi iznova, s obzirom na to da Slovenija treba svježi kapital i tom smislu 'uzmak hrvatskog trgovca rješava značajne političke i poslovne probleme samo kratkoročno'. Smatra da Mercator ne može više dobiti tako visoku cijenu, a za postupak prodaje komentirao je da je vođen s 'figom u džepu', jer se namjerno odugovlačilo s obzirom na to da Todorić nije bio poželjan kupac.