jučerašnji intervju

Janaf oštro: Szijjártó je iznio neistine, narušava naš odnos s MOL-om

13.02.2024 u 14:51

Bionic
Reading

U razgovoru za Hinu u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó iznio je neistine kojima se nepotrebno narušavaju poslovni odnosi JANAF-a i MOL-a, priopćeno je iz Janafa

„Jadranski naftovod d.d. najčvršće odbacuje neistinite tvrdnje koje je iznio ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó. Još jednom naglašavamo, kao što smo i ranije u više navrata isticali, kako JANAF može u potpunosti zadovoljiti potrebe Mađarske, Slovačke i Češke za sirovom naftom.

'Neistinita je tvrdnja kako JANAF nije povećao kapacitet protoka naftovoda. Istinita je informacija kako je protok na dionici od Omišlja do mađarske granice primjenom aditiva DRA povećan te je ukupan kapacitet za tu dionicu 14 milijuna tona, što u potpunosti zadovoljava potrebe rafinerija u Százhalombatti i Bratislavi.

Također, to potvrđuje kako JANAF-ov naftovodni sustav može zamijeniti južni krak Družbe u opskrbi zemalja središnje Europe sirovom naftom. Ističemo kako je predmetni protok testiran prošle godine zajednički s predstavnicima MOL Grupe te je sa svim tehničkim mogućnostima JANAF-ovog transportno-naftovodnog sustava, koje zadovoljavaju njihove potrebe, upoznat MOL. No, nažalost MOL Grupa ne koristi tu mogućnost', priopćeno je iz Janafa.