reagiranje tvrtke

Janaf odgovorio Kovačeviću: U samo 3% ugovora utvrđena je šteta od 8 milijuna eura

22.04.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Na izjave bivšeg predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, aktualnog Uskokova optuženika, u kojima, među ostalim, navodi kako ga se progoni bez ikakvog dokaza, reagirali su iz tvrtke Janaf

Reagiranje Janafa na izjave bivšeg čelnika uprave te tvrtke donosimo u nastavku:

'Uprava društva Jadranskog naftovoda d.d. najsnažnije odbacuje u medijima objavljene navode Uskokovog optuženika Dragana Kovačevića, bivšeg predsjednika Uprave JANAF-a, prema kojima se kazneni progon protiv njega odvija bez ijednog dokaza.

Uprava JANAF-a podrobno je upoznata s poslovanjem Društva od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku i Europsku uniju te ističemo kako je pregledom samo 3% od ukupnog broja ugovorenih poslova za vrijeme mandata Dragana Kovačevića utvrđena šteta od 60 milijuna HRK, odnosno 8 milijuna eura. Utvrđena šteta u preplaćenim i potencijalno fiktivnim poslovima na malom uzorku potpisanih ugovora potkrijepljena je vještačkim i forenzičkim nalazima, a stvarni razmjeri štete nastale u Kovačevićevu mandatu tek će se utvrđivati u predstojećem razdoblju i vjerojatno su višestruki.

Uprava je o utvrđenoj šteti nanesenoj JANAF-u podnijela Obavijest o počinjenju kaznenih djela koja je predana relevantnim pravosudnim institucijama. Navodi Uskokovog optuženika narušuju imidž JANAF-a i uzrokuju reputacijski rizik, koji je ova Uprava uspješno sanirala nakon njegova uhićenja 2020. godine.

  • +4
Dragan Kovačević Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odbacujemo bilo kakav pokušaj Kovačevića da na dokazima utemeljeni kazneni progon kojem je izložen on i njegovi suučesnici prikazuje kao nekakav oblik političkog obračuna. Očito je kako su Kovačević i njegova skupina zloupotrebljavali JANAF za osobno bogaćenje.

Prema svim financijskim pokazateljima i indikatorima poslovanja, JANAF je u mandatu Kovačevića zbog nekontroliranog i koruptivnog odljeva sredstava doveden na rub insolventnosti i profitabilnog poslovanja, za što postoje dokazi iz provedenih vještačenja. Takvim njegovim postupanjem bila je ugrožena opstojnosti ključnog Društva za opskrbu Hrvatske i šire regije energentima, na samom pragu globalne energetske krize.

Aktualna Uprava provela je konsolidaciju i strateški zaokret u poslovanju zahvaljujući kojem JANAF u posljednje dvije godina bilježi povijesno visoke rezultate poslovanja, uključujući i rekordnu poslovnu godinu prema prihodu i dobiti kakva nije zabilježena od osnutka Društva 1974. godine. U takvim okolnostima, žalosno je da Kovačević zlorabi medijski prostor, objavljujući neistine i difamacije kako bi pokušao izbjeći kazneni progon kojem je izložen isključivo vlastitom odgovornošću.