ŠIRENJE SKLADIŠTA

Janaf ide u dokapitalizaciju tešku 800 mil. kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.02.2009 12:28
  • Objavljeno 04.02.2009 u 12:27
rafinerija, nafta

rafinerija, nafta

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

"JANAF će na sljedećoj sjednici Nadzornog odbora predložiti dokapitalizaciju društva u visini od 800 milijuna kuna putem preferencijalnih dionica", najavio je predsjednik Uprave tvrtke, Ante Markov.

Dokapitalizacija će u potpunosti uspjeti, siguran je Markov, jer, kako kaže, investitori su već zainteresirani i iako nije htio navesti o kojim je kompanijama riječ, tvrdi da se radi o isključivo domaćem kapitalu. Neće se ni promijeniti značajno struktura vlasništva, tvrdi, već će država i dalje ostati u vlasništvu više od 75 posto kompanije. Sredstvima prikupljenima dokapitalizacijom financirat će se investicije u iznosu od 1,9 milijardi kuna, plasiranih u tri nova spremišta za sirovu naftu, koja je nužno realizirati u narednih dvije do tri godine.

Markov upozorava da su svi smještajni kapaciteti, koji su trenutno na raspolaganju, trenutno preopterećeni tako da Janaf  namjerava proširiti kapacitete skladišta u Omišlju sa 760 tisuća na ukupno 1,5 milijun tona, Sisku na ukupno 560 tisuća tona te Virja na ukupno 120 tisuća tona sirove nafte.

'Sredstva od 800 milijuna kuna bit će sasvim dovoljna za početak investicije, a s obzirom na odličan equity koji Janaf ima neće nam za financiranje najavljenih investicija biti potrebno kreditiranje', tvrdi Markov.

Janaf je prošle godine ostvario prihode od transporta nafte bilježe porast od 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, neovisno o prosječno nižem tečaju američkog dolara u odnosu na prethodnu godinu, i to zahvaljujući poslovnim aktivnostima društva. Prihodi od transporta mjereno u dolarima porasli su za 9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U odnosu na planirane prihode, prihodi od transporta povećani su za 5 posto. Pritom se napominje da je krajem 2008. godine započeo transport nafte za Rafineriju nafte Bosanski Brod, što znači proširenje broja korisnika naftovodnog sustava. Ukupno ostvareni prihodi od temeljne djelatnosti (transporta, skladištenja nafte i naftnih derivata) na razini su prethodne godine, a za 9 posto su viši u odnosu na plan, navodi se u obavijesti, piše SEEbiz.eu.

U 2008. godini ostvareni su ukupni prihodi od 374,9 milijuna kuna, što je za 4 posto više od 2007. godine i 28 posto više od planiranih prihoda. Poslovni prihodi prošle godine, koji uključuju prihode iz temeljnih djelatnosti i ostale poslovne prihode, bilježe porast od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je dijelom rezultat i ostvarene neto dobiti od prodaje imovine.

Ostvarena bruto dobit u 2008. godini, u iznosu od 67,5 milijuna kuna za 35 posto je viša od bruto dobiti 2007. godine i rezultat je poslovnih aktivnosti, navode iz Janafa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi