ŠESTA OSTAVKA

Jakovinu napustila i šefica Agencije za poljoprivredno zemljište

14.10.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Nastavlja se kadrovsko osipanje u Ministarstvu poljoprivrede: iz osobnih razloga ministru Tihomiru Jakovini ostavku je dala i ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Smiljana Goreta Ban

Dok ne pronađe zamjenu, Jakovina fiktivno Goretu Ban ostavlja kao v d. ravnateljicu, doznaje Poslovni dnevnik. Tu titulu dao joj je i na početku. Doveo ju je naime početkom travnja 2012, a natječaj i službeno imenovanje provedeni su u svibnju. Došla je iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, u čijem se Zavodu za biljne znanosti bavila povrćarstvom i fiziologijom stresa.

'Željka Gudelj-Velaga nije se javila na natječaj'

Iz Agencije za poljoprivredno zemljište demantirali su navode iz članka Poslovnog dnevnika o izboru zamjenice Smiljane Gorete Ban. 'Željka Gudelj-Velaga nikada se nije javila na natječaj za zamjenicu ravnatelja Agencije za poljoprivredno zemljište tako da nije mogla biti ni izabrana na natječaju. Upravno vijeće Agencije za poljoprivredno zemljište imenovalo je Željku Gudelj-Velagu 12. travnja 2013. v.d. zamjenicom ravnatelja, a ne ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište. Poništenje natječaja za zamjenika ravnatelja nema nikakve veze sa Željkom Gudelj-Velagom. Također nije točno da je Željka Gudelj-Velaga dužnosnica HSS-a, navodi se u priopćenju Agencije za poljoprivredno zemljište.

Odlazak Smiljane Gorete Ban novi je uteg u neprovedbi zemljišne reforme. Jakovina je lani u lipnju najavio da će se do jeseni usvojiti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te do ljeta 2013. u funkciju staviti milijun hektara državnog zemljišta i time otvoriti 50.000 radnih mjesta, što će u proračun donijeti oko sedam milijardi kuna. Zakon je usvojen tek u travnju ove godine i po njemu u zakup još nije dodijeljen ni četvorni metar državnih oranica.

Goreta Ban iza sebe ne ostavlja samo golem neobavljeni posao u Agenciji vezan uz zakup oranica, nego i sporne odluke. Mjesec dana nakon što je službeno sjela u fotelju ravnateljice, polovicom lipnja 2012, oglasom je tražila zamjenicu. Između svih kandidata izabrala je vlastitu kumu Željku Gudelj Velaga, inače dužnosnicu Hrvatske seljačke stranke i blisku suradnicu Božidara Pankretića dok je bio ministar.

Prošle srijede međutim poništen je natječaj po kojem je Gudelj Velaga izabrana. Je li poništenju kumovao ministar Jakovina, koji Gudelj Velagu nije želio u timu, ostalo je nepoznato.

Podsjetimo, od početka godine iz tima Tihomira Jakovine otišli su pomoćnik za šumarstvo i drvnu industriju Goran Rubin, pomoćnik za ruralni razvoj Luka Čuljak te Tugomir Majdak, načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja i član Odbora za ruralni razvoj Europske komisije, a pomoćnica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vesna Gantner Kuterovac napustila ga je početkom rujna. Jakovina je prošlog tjedna uskratio mandat i ravnateljici Poljoprivredno-savjetodavne službe Marini Mikšić te ona do daljnjeg ostaje v.d.