POTICAJNI KREDITI

Izvoznici traže limitiranje kamata

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.02.2010 14:15
  • Objavljeno 04.02.2010 u 14:11
izvoznici darinko bago damir kuštrak

izvoznici darinko bago damir kuštrak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

Udruga Hrvatski izvoznici (HIZ) pozdravlja Vladine mjere za gospodarski oporavak te smatra da se glavna pozornost i glavnina novčanih sredstava trebaju pružiti održivim i ostvarivim izvozno orijentiranim projektima prije svega izvozno usmjerenih tvrtki i onih koje će kroz takve projekte tek postati izvoznici

Manji dio sredstava treba usmjeriti na tvrtke koje svojim projektima mogu postići zamjenu uvoznih proizvoda i komponenti domaćima te projekata proizvodnih poduzeća koja su u svom segmentu lideri na domaćem tržištu, a nisu ni uvoznici ni izvoznici, kaže se u priopćenju predsjedništva HIZ-a.

HIZ drži neopravdanim sredstva dodijeliti poduzećima čiji je cilj uvoz gotovih proizvoda radi plasmana u Hrvatskoj.

Kako bi se osigurala ravnopravnost izvozničkih tvrtki s ostalima, HIZ predlaže da se datum početka krize bude 31. prosinca 2007., upozoravajući da je izvozni sektor kriza počela zahvaćati već početkom 2008. godine.

Udruga izvoznika smatra da bi kamate na kredite, koji će se nuditi u sklopu Vladinih mjera, trebale biti na razini kamata na tržištima Europske unije, odnosno između 2 i 5 posto

Kako bi se izbjegao dogovor banaka oko visine kamata, HIZ smatra da bi HBOR kod svake aukcije trebao odrediti 'razumno nisku' kamatu iznad koje se ne može licitirati, odnosno odrediti njezin gornji limit koji mora biti u rangu kamata na tržištima EU-a

Potrebno je, smatra HIZ, osigurati transparentnost podjele sredstava odnosno na internetu objavljivati koliko je sredstava oslobođeno i koji su učinci postignuti. HIZ predlaže i objavu podataka koje su poslovne banke izlicitirale sredstava, koje su tvrtke dobile jamstvo ili kredite i u kojoj visini.

Predlaže i da tvrtke korisnici programa na internetu objave bilance za posljednje tri poslovne godine i za godine u kojima će primati i otplaćivati sredstva.

Za HIZ je važno pod kojim će se uvjetima HBOR zadužiti kod banaka. Smatra da ti uvjeti moraju biti povoljniji ili istovjetni uvjetima pod kojima se HBOR može zadužiti u inozemstvu.

Naposljetku, upozorava HIZ, budući da se radi o ograničenim sredstvima vrlo je važna njihova pravilna distribucija. Stoga treba spriječiti svaku mogućnost da putem Vladinih mjera poslovne banke zamjene svoje loše plasmane, poboljšaju svoju likvidnost, a rizik potpuno prebace na državu i HBOR, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi