ROBNA RAZMJENA

Izvoz u rujnu porastao 10,6 posto

31.10.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Hrvatski robni izvoz u rujnu ove godine iznosio je 858 milijuna eura, što je 10,6 posto više u odnosu na rujan prošle godine, dok je robni uvoz iznosio 1,34 milijarde eura, a to je pad od 1,3 posto u odnosu na rujan 2010. Zbog rasta izvoza uz istovremeni pad uvoza, pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 64 posto, dok je deficit vanjskotrgovinske bilance iznosio 479 milijuna eura

U prvih je devet mjeseci izvoz je dostigao 6,78 milijarde eura, što je 5,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno pao za 0,7 posto, na 11,07 milijardi eura, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Rastu izvoza značajno je pridonio rast izvoza brodova od 18,8 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, koji čine 15,4 posto ukupnog izvoza. I druga najznačajnija komponenta izvoza, izvoz koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, zabilježio je godišnji rast, i to od 11,2 posto.

S druge strane, uvoz roba u prvih devet mjeseci iznosio je 11,07 milijardi eura, što je 0,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, pad uvoza u prvih devet mjeseci rezultat je negativne stope u prvoj polovini godine, dok je treće tromjesečje donijelo blagi rast uvoza (+1,6 posto godišnje).

Isto tako, zbog slabljenja kune u odnosu na euro u kunama izraženi iznosi uvoza i izvoza pokazuju snažniji rast izvoza i uvoza u prvih devet mjeseci. Izvoz je tako porastao za 7,4 posto, a uvoz za 1,4 posto.

U aktualnom izvješću Državni zavod za statistiku značajno je revidirao i podatke o izvozu roba u kolovozu. Iznos izvoza povećan je za više od 130 milijuna eura pa je umjesto godišnje stope pada od 20,5 posto prema novim podacima izvoz roba u kolovozu pao tek 1,3 posto na godišnjoj razini.

Analitičari Raiffeisen banke do kraja godine očekuju blagi oporavak uvoza, dok je izvoz teže predvidjeti s obzirom na izrazitu volatilnost vrijednosno najznačajnije komponente – brodova. Ipak, očekuju da će u ovoj godini neto izvoz ostvariti pozitivan doprinos kretanju BDP-a, iako blažeg intenziteta nego prošle godine.