VRDOLJAK IZVIJESTIO

Izrađuje se studija izvedivosti Zagreba na Savi

01.10.2013 u 15:08

Bionic
Reading

Projekt Zagreb na Savi ušao je u fazu izrade studije izvodljivosti i strateške studije utjecaja na okoliš, izvijestio je na današnjem susretu s novinarima ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Prema njegovim riječima, nova koncepcija Zagreba na Savi predviđa odvodnju velikih vodnih valova južno od Zagreba, uz istovremeno zaustavljanje trenda opadanja razine podzemnih voda zbog gradnje brana na Savi u Sloveniji.

U planu je razvoj plovnog puta i gradnja nekoliko hidroelektrana ukupne snage 150 megavata te oslobađanje 350 hektara zemljišta između korita Save i nasipa koje bi se moglo koristiti za izgradnju objekata i sadržaja raznih namjena.

Ranije spominjano preseljenje sjedišta vlade i ministarstava na Savu nije dio projekta, a korištenje dobivenog zemljišta prepušta se zainteresiranim investitorima.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta Zagreb na Savi je 1,5 milijardi eura, što bi se u cijelosti osiguralo iz fondova Europske unije.

Rok za dovršetak studija je 18 mjeseci, a potom bi, prema grubom hodogramu, sljedeće četiri godine bile potrebne za ishođenje lokacijskih dozvola. Kompletan projekt bi se, prema planu, realizirao za 15 godina.

Prema riječima voditelja projekta Zagreb na Savi Lea Penovića, nova koncepcija projekta, za razliku od prethodnih, je sveobuhvatna i rješava gorući problem grada Zagreba - opadanje razine podzemnih voda.

Penović kaže da je koncepcija predstavljena stručnoj javnosti od koje je dobila potvrdu te da ju je kao izvedivu prepoznala Europske komisija koja je odobrila milijun i pol kuna za izradu studije izvodljivosti i strateške studije utjecaja na okoliš, od dva milijuna kuna kolika je ukupna vrijednost tih studija. Dodaje da se u projekt uključila i Europska banka za obnovu i razvoj