POREZNE ROŠADE

Izmjene PDV-a državu će koštati milijardu kuna

25.04.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Brojnim izmjenama u sustavu oporezivanja dodane vrijednosti Hrvatska se uklopila u europski trend, ističe se u aktualnom osvrtu Instituta za javne financije u kojem Vjekoslav Bratić analizira stope PDV-a u Hrvatskoj i EU u svjetlu prijedloga novog hrvatskog Zakona o PDV-u koji je 19. travnja 2013. prošao prvo čitanje u Saboru

Porez na dodanu vrijednost u primjeni je u više od 150 zemalja, a popularnost duguje svojoj izdašnosti i neutralnosti. Ipak, globalna ekonomska kriza i sve veće financijske potrebe državnih proračuna izravno utječu i na njegove česte izmjene. Povisuju se opće i uvode snižene stope, te preispituju izuzeća, čime države relativno brzo i elegantno dolaze do nužnih sredstava.

Hrvatska je s općom stopom PDV-a od 25 posto, nakon Mađarske, zemlja s najvišim poreznim opterećenjem (istovjetnim onom u Švedskoj i Danskoj). U većini europskih zemalja stopa PDV-a se kreće od 20 do 23 posto, a najnižu stopu PDV-a (15 posto) ima Luksemburg.

U zemljama EU-a snižene stope početkom 2013. kreću se u rasponu od pet do 18 posto (super snižene od 2,1 do 4,8 posto), a jedino Danska ne primjenjuje nijednu sniženu stopu, ističe se u analizi.

Zbog 'brzog' fiskalnog učinka PDV-a, ali i potrebe daljnjeg usklađenja i prilagodbe domaćeg sa zakonodavstvom EU-a, Hrvatska je nakon provedenih izmjena u 2012. (od kojih je najvažnija povećanje opće stope s 23 na 25 posto) i u 2013. nastavila s daljnjim izmjenama sustava oporezivanja dodane vrijednosti.

Tako od 1. siječnja 2013. vrijedi proširena primjena snižene stope od 10 posto na ugostiteljske usluge u turizmu, a nulta stopa zamijenjena je sniženom od pet posto na određena dobra i usluge.

Trenutno se snižena stopa PDV-a od pet posto odnosi na sve vrste kruha i mlijeka, lijekove, znanstvene časopise, knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja te udžbenike, proizvode koji se kirurškim putem ugrađuju u tijelo (implantate), ostale medicinske proizvode za nadomještanje tjelesnog oštećenja ili nedostataka, javno prikazivanje filmova te tiskane dnevne i periodične novine i časopise, osim onih koji u cijelosti ili uglavnom sadrže oglase ili služe oglašavanju.


Za prvu polovicu 2013. predviđeno je i usvajanje novog Zakona o PDV-u, prijedlog kojeg je Vlada 7. ožujka dostavila Saboru. Usvajanjem novog Zakona o PDV-u postići će se daljnje usklađenje sa zakonodavstvom EU-a, posebice po pitanjima sniženih stopa i oporezivanja na Zajedničkom tržištu EU-a, ali ni fiskalni učinak nije zanemariv.

Prema procjeni Ministarstva financija, primjenom novog Zakona prihodi državnog proračuna smanjit će se za otprilike 500 milijuna kuna 2013, odnosno za otprilike milijardu kuna u narednim godinama