OFFSHORE TVRTKE

Iz Srbije milijarde otišle u porezne oaze

Bionic
Reading

Od početka godine iz Srbije je otplovilo 2,8 milijardi, a u nju ušlo oko 600 milijuna eura inozemnoga kapitala. Tako su de facto pala u vodu vladina očekivanja da će ove godine u Srbiju pristići tri milijarde eura inozemnih investicija, što je bilo uvjet za povećanje BDP od tri posto.

Najviše kapitala otišlo je u Švicarsku, Nizozemsku, Cipar, Luksemburg i na Britanske Djevičanske Otoke, gdje se nalazi najveći broj offshore tvrtki koje posluju u Srbiji. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je najviše tvrtki registrirano na Cipru - 667, dok ih na Britanskim Djevičanskim Otocima ima 156, a u Luksemburgu 79. Prema podacima središnje banke, oko tisuću tvrtki koje posluju u Srbiji osnovano je kapitalom lociranim u offshore zonama, piše Poslovni dnevnik.

I najveći domaći tajkun Miroslav Mišković je osnovao kompaniju Delta preko tvrtke registrirane na Cipru. I Zoran Drakulić, srpski kralj bakra, tvrtku East point osnovao je na Cipru, a Miodrag Kostić posluje preko Švicarske. Milan Beko, neizbježan začin u svakoj krupnijoj privatizaciji, osnovao je tvrtku Laderna u Nizozemskoj, preko koje je kupio Luku Beograd, dok je većinsko vlasništvo u novinskoj kući Novosti stekao preko tri tvrtke, osnovane u Austriji.

Inače, osim za prebacivanje kapitala tvrtke registrirane u inozemstvu pružaju i druge pogodnosti. Tako su pri prodaji poduzeća u Srbiji oslobođene plaćanja poreza na kapitalnu dobit od 20 posto. Osim toga, na njih se ne mogu primijeniti sankcije ako ne poštuju domaće propise.