ŠUMSKI MISTERIJ

Iz hrvatskih šuma godišnje nestane milijarda kuna

šuma

šuma

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić/tportal.hr

Prema grubim procjenama, državna tvrtka Hrvatske šume zbog potkradanja svake godine pretrpi štetu od čak milijarde kuna. Za polovicu te svote, oko 500 milijuna kuna, postoji i službena potvrda

Nacionalna inventura šumskih resursa RH, koju je po sustavu uobičajenom u razvijenim zemljama i nalogu EU četiri godine provodilo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, pokazala je da se godišnje u šumama, kojima gospodari poduzeće Hrvatske šume (HŠ), posiječe 7,3 milijuna kubika drvne građe.

No prema službenim podacima HŠ-a, godišnje se posiječe tek pet i pol milijuna kubika, ispada da godišnje nestane 1,8 milijuna kubika drva, što po tržišnoj cijeni od 300 kuna po kubiku znači više od 500 milijuna kuna izgubljenog prihoda, piše Poslovni dnevnik. Gdje je završilo toliko drvo i tko ga ilegalno siječe te sudjeluje li u tome i netko od desetak tisuća zaposlenika HŠ-a, nitko ne zna. U Upravi HŠ-a kažu tek da 'nacionalna inventura šumskih resursa u RH još nije službeno izdana i navedeni podaci nisu službeno potvrđeni'.

Pojašnjenja o tome gdje nestaje drvo daje Goran Jankov, diplomirani inženjer šumarstva i donedavni revirnik HŠ-a u gospodarskoj jedinici Čungar pokraj Drežnice, koji je u listopadu 2009., nakon što je ukazao na kriminal, zatražio sporazumni raskid ugovora: 'Rezultate nacionalne inventure može se lako potvrditi - dovoljno je izbrojati panjeve u mom bivšem reviru', kaže Jankov i napominje da na spomenuti iznos od 500 milijuna kuna vrijednosti 'nestale' šume treba dodati još barem toliko, 'koliko se godišnje izgubi prodajom kvalitetnog drva ispod cijene', čemu je i sam svjedočio. Nakon što nitko nije reagirao na njegove usmene primjedbe, Jankov je od ožujka do listopada 2009. nadređenima, od Drežnice i Ogulina pa do Uprave HŠ-a u Zagrebu - poslao četiri predstavke, na koje također nije dobio odgovor. Tek kad se obratio nadležnom ministarstvu, Hrvatske šume su reagirale i to, kako kaže, šaljući mu internu revizijsku kontrolu.

Kad se pročulo da želi spriječiti nezakonitosti, uslijedile su prijetnje kolega, pa i, kako tvrdi, fizičkom likvidacijom. Kaže da su tek na poticaj iz resornog ministarstva neki zaposlenici prijavljeni zbog krađe, ali nitko nije suspendiran. O svojim je saznanjima Jankov dao iskaz policijskom Uskoku. U Upravi HŠ-a tvrde da je netočno da se drvo prodaje ispod cijene, a nije im poznato po kojim je osnovama Jankov donio zaključke o visini štete.

Jankov kaže kako se ogromne količine kvalitetnog drveta prodaju se kao ogrjev po višestruko nižim cijenama. Samo u prvih 10 mjeseci 2009. u njegovu je nekadašnjem reviru manjkalo 640.000 kuna. U korelaciji s cjelokupnom površinom i godišnjom sječivom masom kojom raspolažu HŠ, dolazi se do više od 500 milijuna kuna manjka prihoda, a kada se tome pribroji oko 500 milijuna štete zbog ilegalne sječe dolazi se do milijarde kuna ukupne štete. 'Ne optužujem sve bivše kolege, većina pošteno radi, ali moraju šutjeti zbog straha za svoja radna mjesta', kaže Goran Jankov. Iako godišnji prihodi tvrtke koja gospodari sa 37 posto državnog teritorija iznose svije milijarde kuna, HŠ posluje pozitivno tek zahvaljujući državnim subvencijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi