čište ulice

Iz garaže u Kalinovcu iskoračili na 40 svjetskih tržišta i 85 posto prihoda od izvoza

26.02.2020 u 15:06

Bionic
Reading

Tvrtka za proizvodnju komunalne opreme i vozila Rasco završila je 2019. sa 170,8 milijuna kuna konsolidiranih prihoda, ili 13 posto višim nego u 2018., pri čemu 85 posto prihoda dolazi od izvoza na oko 40 tržišta u svijetu, istaknuli su u srijedu čelnici te tvrtke koja ove godine obilježava 30 godina rada

Rasco je privatna obiteljska tvrtka iz mjesta Kalinovac, između Koprivnice i Virovitice, koja je krenula s radom prije 30 godina u garaži kao obrt vezan za poljoprivrednu mehanizaciju, nakon čega se postepeno razvijala i širila da bi danas poslovala i svoje proizvode za održavanje komunalne i prometne infrastrukture (ralice i vozila za čišćenje ulica, kamione i druge) izvozila na 40 tržišta u svijetu.

"Prepoznati smo kao jedan od vodećih europskih proizvođača u našoj branši i dobro konkuriramo kvalitetom, uslugom i cijenama i najvećim sličnim proizvođačima. To pokazuje i gotovo svakogodišnji porast prihoda, kojeg je i u 2019. pratio i porast dobiti nakon oporezivanja od 12,5 posto, na 15,4 milijuna kuna", navodi predsjednik Uprave Ivan Franičević, uz napomenu da se svi poslovni rezultati odnose na Rasco grupu, koju čini pet tvrtki.

Širenje i porast izvoza, ali i proizvodnje te inovacija s novim električnim vozilom Lynx za čišćenje ulica, a nakon što su prošle godine lansirali dizelski Lynx (cijena oko 100 tisuća eura), tražili su i novo zapošljavanje te je lani broj zaposlenih u grupi povećan za oko 12 posto, na njih 416.

"Puno smo i investirali i nalazimo se u velikom investicijskom ciklusu ukupno vrijednom oko 11 milijuna eura, u čemu je gotovo 5 milijuna eura sufinancirano iz EU fondova. Ukupno imamo pet razvojnih projekata na kojima radimo, od ulaganja u proizvodnju i kapacitete do električnog vozila Lynxa, energetske učinkovitosti, novih tehnologija i druge za koje smo dobili EU sredstva", iznio je Franičević.

Navodi kako su u 2019. ulaganja iznosila 22,7 milijuna kuna, dok će investicije u 2020. iznositi gotovo 41 milijun kuna.

Po podacima koje je iznio, u 2019. su isporučili gotovo 1.500 različitih uređaja, a kako nema jakih zima i ralice su manje tražene to kompeniziraju prodajom drugih uređaja, iako im je još uvijek većina prihoda od opreme za zimsko održavanje prometnica.

Od poslova i isporuka kojima se posebice ponose izdvojio je 15 specijalnih plugova (ralica) za održavanje na zračnoj luci Muenchen, opremanje zimske službe u Ukrajini uz novu tehnologiju tekućeg posipanja prometnica, a kao najjače tržište označio je Skandinaviju, posebno Finsku i Norvešku.

"Osim uspješnog poslovanja i restrukturiranja tvrtke, ponosni smo i na novoizgrađene proizvodne kapacitete u Kalinovcu koji se sada prostiru na više od sedam tisuća metara četvornih, ali i na to što smo tamo potaknuli razvoj industrijske zone. Puno surađujemo i sa svim strukovnim strojarskim i tehničkim školama u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kao i s nekoliko fakulteta na razvoju novih tehnologija, a zaposlenike, učenike i studente i stipendiramo, ako se žele dalje educirati", naglasio je Franičević.

Zaposlenima nude dobre uvjete rada, uključujući i plaće koje su početkom 2020. prosječno neto iznosile više od 6.700 kuna, što je porast od 24 posto u odnosu na one iz kolovoza 2018., a tu su i božićnice, uskrsnice, darovi za djecu i drugo.

Na pitanje novinara kako posluju u Hrvatskoj, odgovorio je da su zadovoljni, ali da uvijek može bolje, da dosta gradova kupuje njihovu opremu i vozila za održavanje prometnica, pri čemu se u zadnje vrijeme javlja i model najma te opreme, što je pogotovo izraženo u ljetnoj sezoni na Jadranu.