SUMNJA U MALVERZACIJE

Italija pokrenula istragu protiv četiri strane banke

29.04.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Talijanski istražitelji zaplijenili su gotovo pola milijarde eura vrijednu imovinu koju su u toj zemlji držale četiri inozemne banke, u sklopu istrage o navodnoj malverzaciji na štetu grada Milana, priopćila je talijanska financijska policija

Kako se ističe u tom priopćenju objavljenom u utorak, policijska je akcija provedena u ponedjeljak na temelju sudskog naloga a zaplijenjeno je više od 476 milijuna eura.

Četiri banke - američki JP Morgan, njemački Depfa Ban i Deutsche Bank, te švicarski UBS - optužene su da nisu obavijestile milanske vlasti o rizicima povezanim s izvedenim vrijednosnim papirima koje su izdale u sklopu reprogramiranja dugova, te da su obmanjivale gradske vlasti da će taj sporazum generirati uštedu.

Policija je potvrdila ranije izvješće vodećeg talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera da su vlasti bankama blokirale pristup dionicama koje drže u Italiji. List je također izvijestio da su istražitelji zaplijenili i imovinu dvaju bivših viših dužnosnika milanskih gradskih vlasti.

Prema dnevnom listu Il Sole 24 Ore, radi se o prvoj zaplijeni imovine stranih banaka u talijanskoj povijesti. Taj list prenosi da milanski državni tužitelj Alfred Robledo sumnja da su banke ostvarile 100 milijuna eura protuzakonite dobiti, a istražuje i jesu li državni dužnosnici primali mito.