apotekos

IT menadžerica se vratila iz Njemačke i pokrenula online ljekarnu: 'Narudžbe nam stižu iz cijele Hrvatske, a lijekove dostavljamo kupcima u roku od pet dana'

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 17.02.2020 21:24
  • Objavljeno 17.02.2020 u 20:33
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža: tportal

Iz kućnog naslonjača moguće je od sada naručiti proizvode iz online ljekarne. Aktivni su tek dva tjedna, a narudžbe stižu iz cijele Hrvatske, najviše iz Dalmacije te s otoka, na kojima u blizini nema ljekarne. Dodatni iskorak u poslovanju napravile su Ljekarne Kos iz Novske. Priču je pokrenula kći vlasnika Helena Kos, IT menadžerica koja se vratila iz inozemstva

Heleni Kos, IT menadžerici, želja se ispunila. Nakon pet godina vratila se iz Berlina u Novsku. U Njemačkoj je radila kao IT menadžerica s timovima ljudi, što je, kaže, nešto vrlo slično onom što i sada radi. No uvijek ju je privlačila ideja imati nešto svoje. I onda joj je sinula ideja. Nakon godinu dana intenzivnog rada i ispitivanja tržišta ideju je provela u djelo. Prije dva tjedna pokrenuta je online ljekarna Apotekos.

'Prije dvije godine vratila sam se kući, a zadnjih godinu dana intenzivno sam radila na online ljekarni. Vani je dva tjedna i već spremam nove verzije jer sam vidjela kako ljudi 'dišu' te kakve su im navike u kupnji', objašnjava Helena Kos, kreatorica online ljekarne Apotekos, u razgovoru za tportal.

Nastavak je to obiteljske poslovne priče koja se proteže već 30 godina. Otac joj je farmaceut u Novskoj i vlasnici su Ljekarni Kos.

'Posjedujemo tri ljekarne u Novskoj, a iz jedne se šalju sve online narudžbe. Zasad ih je najviše iz manjih mjesta u kojima nema ljekarni, npr. u Dalmaciji i na otocima', ističe ova IT menadžerica, dodajući kako online ljekarne u Hrvatskoj nisu novost. Postoje već neko vrijeme.

Helena Kos

Helena Kos

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Helena Kos

Ciljana skupina kupaca su im generalno sve generacije, od trudnica, preko roditelja s djecom, do umirovljenika.

'S vremenom se planiramo specijalizirati za određenu grupu proizvoda, poput probiotika, dodataka prehrani, hrane za mozak, proizvoda s manje šećera, vitamina i minerala te drugog. Dostava lijekova na recept zasad u Hrvatskoj nije zakonski regulirana, a tu postoje i određeni rizici na koje se mora obratiti pažnja', objašnjava Kos.

Online kupnja i dostava lijekova na recept, ističe, postoji u SAD-u dok u Europi nije toliko zastupljena.

Ljekarne Kos

Ljekarne Kos

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Helena Kos

'Postoji nekoliko online ljekarni u Nizozemskoj u kojima je potrebno skenirati recept, a lijek se potom šalje poštom', nastavlja.

Dodaje kako online ljekarne postoje i u Njemačkoj, ali i susjednoj Sloveniji, a najčešće se, kao i kod nas, radi o prodaji trgovačke robe.

'Ako naručenu robu već imamo u ljekarni, odmah ju drugi dan šaljemo GLS dostavom, a ona je na adresi kupca za najviše dva dana, dok onu koju trenutno nemamo dostavljamo za dva do pet dana', sažima kreatorica Apotekosa.

Iako imaju mogućnost primanja narudžbi kupaca iz susjednih država, BiH, Srbije i Slovenije, postoji prepreka.

'Dostava izvan Hrvatske kupca može stajati 200 kuna, što nam je još jedna prepreka', zaključuje Helena Kos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!