veliki gubici

Istražili smo: Hoće li hrvatski putnici uskoro dobiti novac za svoja otkazana putovanja ili će se morati zadovoljiti vaučerima?

03.07.2020 u 15:54

Bionic
Reading

Europska komisija u četvrtak je opomenula Hrvatsku zbog kršenja prava putnika i to po pitanju podjele vaučera za otkazana putovanja. Putničke agencije koje su sklopile bezbrojne angažmane s domaćim korisnicima strašno je pogodila pandemija koronavirusa, a kako takve tvrtke redovito posluju s vrlo malo gotovine na računima, Vlada je izmijenila Zakon o pružanju turističkih usluga kako bi ih spasila od gotovo sigurne propasti

Drugim riječima, putničkim je agencijama omogućeno da umjesto povrata novca svojim korisnicima ponude turističke vaučere sa zamjenskim putovanjima. Oni koji vaučere ne žele mogu dobiti novac u roku od 14 dana, ali tek 180 dana nakon prestanka 'posebnih okolnosti', tj. pandemije koronavirusa. To je ključ za spas putničkih agencija, obrazlaže zakonodavac, no i odluka što je naljutila mnoge putnike koji su uplatili skupe angažmane i sada ostali bez novca.

Jedna od takvih putnica čitateljica je tportala iz Osijeka koja je za putovanje u London iskeširala više od 5000 kuna prije izbijanja 'posebnih okolnosti'. Sredinom ožujka, kada je postalo jasno da će cijeli svijet u karantenu, putovanje joj je otkazano, a kada je zatražila povrat novca, na ponudu je dobila vaučer.

'Nisam htjela nikakav vaučer, već svoj novac, jer mi je bila želja posjetiti London. Sada mi u agenciji kažu da ga mogu dobiti u roku od 14 dana, ali tek pola godine nakon što netko proglasi kraj epidemije. Sada nemamo ni Vlade ni Sabora i pitanje je kad ćemo ih imati, a još je veće pitanje kada će prestati pandemija, tako da ne mogu ni pogađati kada ću dobiti novac i hoću li ga uopće dobiti', kaže nam ogorčena čitateljica, samo jedna od bezbrojnih putnica koja je ostala bez novca i koja će umjesto posjeta Londonu dobiti, primjerice, vaučer za odmor na našoj obali.

Čitateljica kaže kako vjeruje da su putničke agencije već ionako potrošile novac koji su dobile od putnika pa im je izmjena zakona odlično poslužila za odugovlačenje s isplatom i nuđenje vaučera.

Europska komisija u četvrtak je upozorila deset država članica, među njima i Hrvatsku, da trebaju poštovati prava putnika i vratiti novac za otkazana putovanja. Komisija je u četvrtak u srpanjskom paketu povreda prava Unije uputila službene opomene Cipru, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvi, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj jer su njihovi propisi u suprotnosti s pravom EU-a o pravima potrošača i putnika.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije Izvor: EPA / Autor: PATRICK SEEGER

Tomislav Fain, predsjednik Udruge putničkih agencija, za tportal kaže kako ga upozorenje Europske komisije ne iznenađuje i kako će putničke agencije u Hrvatskoj vratiti putnicima novac čim se za to stvore uvjeti.

'Nama je novac ostao u stranim hotelima, muzejima i ostalim sadržajima i kada se Europska komisija pobrine za to da ga poslovni subjekti iz drugih zemalja vrate našim agencijama, putnici će dobiti novac u roku od 14 dana, kako Komisija to i traži', kaže Fain i podcrtava:

'Izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu donesene u travnju ove godine izglasane su kako bismo spasili turističke agencije i njihove zaposlenike, a po tom zakonu ako se putnik odluči za povrat novca, a ne za vaučer, agencija mu mora isplatiti novac u roku od 14 dana po isteku roka od 180 dana od prestanka posebnih okolnosti. Kada će posebne okolnosti prestati, teško je reći, no to će vjerojatno rješavati nova Vlada i saziv Sabora ove jeseni.'

Drugim riječima, agencije se brane time da im je novac ostao diljem svijeta u plaćenim rezervacijama za hotele, prijevoz i sadržaje i ne mogu ga vratiti putnicima, a iz drugih zemalja EU-a niti svijeta gotovo ga nitko njima nije vratio. Što dalje?

Europska komisija navodi da je slanje opomene prvi korak koji može poduzeti. Ako opomena ne urodi plodom, poduzima se drugi korak, slanje obrazloženog mišljenja. Treći korak je slanje pred Sud EU-a ako ni nakon drugog koraka nepravilnost nije uklonjena. Komisija je 13. svibnja 2020. donijela posebnu Preporuku o vaučerima kako bi podržala države članice u uspostavi privlačnih, pouzdanih i fleksibilnih programa vaučera.

  • +6
Usporedba hrvatskih plaža ove i prethodnih turističkih sezona Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Međutim u deset prethodno navedenih država članica još se primjenjuju posebna nacionalna pravila o putovanjima u paket aranžmanima, kojima se organizatorima takvih putovanja dopušta da za otkazana putovanja izdaju vaučere umjesto povrata novca, odnosno da odgode povrat novca na znatno dulje od 14 dana, propisanih u Direktivi o putovanjima u paket aranžmanima', navodi Komisija.

Svih deset država imaju rok od dva mjeseca da odgovore Komisiji i da poduzmu potrebne mjere za uklanjanje nedostataka koje je utvrdila. U protivnom im Komisija može uputiti obrazložena mišljenja.