TEČAJNA ZAMKA

Isplati li se prebaciti kredit iz švicaraca u euro?

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 14.07.2010 08:52
  • Objavljeno 14.07.2010 u 08:52
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić/Cropix

Jačanje franka u odnosu na kunu dovelo je do dramatičnog rasta rata kredita vezanih za švicarsku valutu. Za vlasnike tih kredita još je zabrinjavajuće što se zasad ne vidi kraj tog trenda. Jedan od izlaza iz tečajne zamke je konverzija, odnosno zamjena kredita u švicarcima za kredit vezan za euro

Isplati li se dug u francima zamijeniti za onaj u eurima? Prije svega važno je znati da Hrvatska narodna banka (HNB) ima moć da utječe samo na kretanje kune u odnosu na euro (hrvatsko gospodarstvo vezano je uz valutu EU-a ), dok tečaj u odnosu na ostale valute, pa tako i švicarske franke, ovisi o kretanjima na svjetskim deviznim tržištima.

Mnogi pitaju, ali malobrojni naprave konverziju

Razlog rekordnih vrijednosti franka u odnosu na euro (1,3 franka za euro), a time posredno i u odnosu na kunu, procjena je analitičara, dobar je oporavak švicarskog gospodarstva, ali i problemi u Grčkoj. Kad su krizna vremena, švicarski franci, zbog svoje stabilnosti, postaju tražena roba

Odgovora na naše pitanje o isplativosti konverzije prije svega ovisi o tome hoće li se nastaviti dosadašnji trendovi. Hoće li potrajati globalna nesigurnost, a time i jačanje franka ili će nervoza popustiti, pa će kupcima na deviznom tržištu postati atraktivne i druge valute?

U ovom trenutku to nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti. Prije dva mjeseca iz Raiffeisen Consultinga su procijenili da će u drugoj polovici godine doći do slabljenja tečaja švicarskog franka u odnosu na euro, a samim time i na slabljenje prema kuni, ali zasad se njihova prognoza nije pokazala točnim.

Sad kad jedan franak vrijedi 5,4 kune (prije godinu dana 4,8 kuna), još uvijek se rijetki, prema informacijama iz banaka, odlučuju na konverziju kredita iz švicaraca u euro.

Strah od rasta glavnice

Kao osnovni razlog tome bankari ističu da konverzija po trenutnom tečaju eura u odnosu na švicarski franak znači značajno veću glavnicu.

Gruba računica financijskog stručnjaka kojeg smo zamolili za pomoć, ali koji je želio ostati anoniman, pokazuje da je to točno.

U slučaju da ste prije četiri godine podigli stambeni kredit od 115.000 švicarskih franaka, što je tada iznosilo oko 75.000 eura, na 30 godina uz kamatu od šest posto, do sada biste smanjili glavnicu za tek tri tisuće eura, dok bi ostatak mjesečnih rata otišao na isplatu kamate.

Kad biste danas taj kredit odlučili prebaciti u eure, glavnica bi sa 72.000 eura skočila na 92.000 eura, što opet može značiti veću mjesečnu ratu.

'U slučaju da se u narednih dvije-tri godine trend okrene i franak oslabi, moguće je da oni koji sad naprave konverziju u eure otplate dvostruki kredit. Nezahvalno je bilo što prognozirati ili nekome savjetovati. Treba uzeti u obzir da se radi o stambenim kreditima uzetim na 20 do 30 godina i u tom razdoblju moguće su brojne promjene. Možda se na kraju ispostavi da su oni koji su išli na švicarce značajno uštedjeli', ističe naš sugovornik.

Naknada za konverziju od 0,1 do 1 posto

Kad se radi konverzija kredita, većina banaka naplaćuje naknadu, s tim da mnoge traže ponovnu procjenu kreditne sposobnosti te se izrađuje dodatak ugovoru koji se solemnizira kod javnog bilježnika.

Radi se o značajnim troškovima koji se mogu pokazati minornim u slučaju da švicarski franak nastavi i dalje jačati prema kuni.

CROPIX / Dragan Matić

CROPIX / Dragan Matić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Iz Zagrebačke banke dobili smo službeni odgovor da se kod njih trenutno primjenjuje promotivna jednokratna naknada od 300 kuna. Međutim, prema informacijama naših čitatelja, njihovi osobni bankari su im priopćili da je ta akcija završila i da je trenutna naknada jedan posto od preostalog iznosa kredita.

PBZ je pak naglasio da su još prije tri godine svojim klijentima stambenih CHF kredita nudili prelazak na kunske kredite s povoljnom kamatnom stopom te bez naknade. Tad je, kažu, dio njihovih klijenata prihvatio takvu ponudu, dok su ostali 'nastavili prihvaćati rizik promjene tečaja CHF-a'.

Kolika je sad naknada, nisu odgovorili, tek su se pohvalili kako su pripremili paket posebnih mjera za olakšanje otplate kredita u švicarcima, koji uključuju i refinanciranje kredita u euro

Tečaj eura i franka može pogoditi samo Paul

U Erste banci nude mogućnost konverzije kredita bez provjere kreditne sposobnosti i skupljanja dodatne dokumentacije. Naknada za promjenu kredita je 0,1 posto od preostalog iznosa, s tim da je minimalna naknada 250 kuna.

RBA promjenu valutne klauzule iz švicaraca u euro nudi uz naknadu od jedan posto iznosa nedospjele glavnice (najmanje 500 kuna, a najviše 3.000 kuna), dok je u Splitskoj banci naknada 0,5 posto.

Ukratko, u slučaju da se odlučite na konverziju kredita, ne ustručavajte se dobro 'izmaltretirati' svog osobnog bankara. Neka vam izradi jasnu i preglednu usporednu tablicu otplate vašeg kredita u švicarcima i euru.

Generalne preporuke za vlasnike kredita u francima, ističu financijski stručnjaci, nema jer sve ovisi kada je kredit podignut, u kojoj banci i u kojoj je fazi otplate.

Što se tiče kretanja tečaja eura i franka, a time posredno i kune, možda bi bilo najbolje angažirati vidovitu hobotnicu Paula. Pogodila je sve rezultate na Svjetskom nogometnom prvenstvu, možda se pokaže bolja i od analitičara banaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi