VLADA SMANJUJE POREZE

Irska očekuje gospodarski rast od 6 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2015 08:36
  • Objavljeno 15.10.2015 u 08:36
Dublin Irska

Dublin Irska

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Planovi irske vlade o povećanju državne potrošnje već u ovoj godini, uz najavljena dodatna izdvajanja u idućoj godini, dozivaju u sjećanje neke zlosretne politike iz prošlosti, upozorili su revizori, pozvavši vladu da se radije usmjeri smanjenju proračunskog manjka dok gospodarstvo raste više od 6 posto

Irska vlada je ovih dana predstavila planove o smanjenju poreza i povećanju potrošnje za 1,5 milijardi eura u idućoj godini, odnosno u visini oko 0,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U prvoj je ocjeni službeno revizorsko tijelo pozitivno ocijenilo najavljene mjere s obzirom na netom započet gospodarski oporavak.

Potom je vlada u Dublinu neočekivano najavila da dvije trećine od ukupno 2,3 milijarde eura, za koliko bi porezni prihodi trebali nadmašiti njezine dosadašnje procjene, namjerava potrošiti već do kraja ove godine. Time bi se zaobišla fiskalna pravila Europske unije, koja će Dublinu od iduće godine braniti takve poteze. Ujedno bi se de facto dodatno povećala planirana potrošnja za 2016.

Predsjednik Vijeća John McHale za irsku je državnu televiziju RTE izjavio da bi se projicirani prebačaj poreznih prihoda trebao usmjeriti smanjenju proračunskog manjka a ne financiranju obećanih povećanja potrošnje u idućim godinama.

‘Nažalost, to u određenoj mjeri podsjeća na greške iz prošlosti. Obzirom na aktualni rast gospodarstva, sada se to povećanje uistinu čini pretjeranim pa smo nažalost primorani revidirati prethodno danu ocjenu’, kazao je on. ‘Nameću se neka pitanja vezana uz formalno udovoljavanje fiskalnim propisima, onima Europske unije i onima na nacionalnoj razini. To u potpunosti potkopava višegodišnje zadane razine državne potrošnje’.

Irska vlada još može ležerno ove godine smanjiti deficit ispod tri posto BDP-a, gornje granice prema propisima EU-a, a već je ranije istaknula potrebu za nekim dodatnim izdvajanjima, premda su mjesečni pokazatelji tamošnjeg ministarstva financija pokazali pritiske samo u sektoru zdravstva.

McHale je kazao da se dopuštanjem ostalim ministarstvima da povećaju potrošnju u ovoj godini dao nepotreban poticaj gospodarstvu, koje je na putu da poraste više od 6 posto. Oporba optužuje vladu da pokušava 'kupovati glasove' pred izbore koji će se održati u idućoj godini.
Odgovarajući McHaleu na državnoj televiziji RTE, ministar financija Michael Noonan branio je planove o potrošnji. ‘Odustao bih da postoji opasnost od pregrijavanja, no ako imate nezaposlenost od 9,4 posto, mnogo slobodnog zemljišta na kojima ljudima treba graditi kuće i kada imate mnogo novca u tome sustavu koji nije iskorišten za ulaganja, tada u gospodarstvu imate mnogo neiskorištenog kapaciteta’, kazao je Noonan.

‘Dok ti viškovi kapaciteta nisu iskorišteni, mislim da ne bismo trebali strahovati od pregrijavanja, no tomu ćemo posvetiti veliku pozornost i slušati što Vijeće kaže. Općenito, slažem se s načelnim smjerom njihova savjeta - biti na oprezu i ne poduzimati velike rizike’, poručio je ministar financija.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!