svježi kapital

Investitori vjeruju u spas Đure Đakovića, dionice katapultirane

22.09.2021 u 17:38

Bionic
Reading

Tjedan odluke za Đuru Đakovića prolazi u pozitivnom raspoloženju, barem kad je riječ o tržištu kapitala

Dionice brodskog holdinga danas su skočile treći dan uzastopno, dodatnih 3,9 posto, na 4.04 kune. U samo tri dana Đuro Đaković je na burzi poskupio velikih 38,2 posto, što znači da investitori vjeruju u pozitivan rasplet.

Sve to ostvareno je uz iznadprosječan promet koji je već tri dana iznad 100 tisuća kuna. Možda vam se to i ne čini pretjerano, no to je značajno iznad prosjeka volumena trgovine od početka ove godine.

Od ponedjeljka se intenziviraju pregovori predstavnika Europske komisije i Vlade RH o planu preustroja slavonskobrodskog Holdinga Đure Đakovića s ciljem da se dovrše do kraja tekućeg tjedna, potvrđeno je ovih dana iz više izvora uključenih u spašavanje slavonskobrodske kompanije.

Prezaduženu grupaciju spasiti može jedino ulazak svježeg kapitala. Potencijalni partner je češka tvrtka DD Acquisitions.

Imaju bogato iskustvo u metalskoj industriji, a sudjelovali su i u izradi programa restrukturiranja. Đuru Đakovića navodno planiraju dokapitalizirati sa 120 milijuna kuna, ali tek kada i država umanji višemilijunska potraživanja. Cijeli plan mora odobriti Bruxelles.

Holding Đuro Đaković obuhvaća četiri tvrtke među kojima veličinom prihoda i ugovorenim poslovima odskaču Specijalna vozila, poznata po proizvodnji tenka M-84 i željezničkih vagona. No, i u lanjskom gubitku Holdinga od 65 milijuna kuna Specijalna vozila imala su najveći udio, 47,8 milijuna kuna.