tportalov vodič

Internetske trgovine prepune su lažnjaka. Evo kako ćete se zaštititi

18.08.2023 u 19:55

Bionic
Reading

Krivotvorena roba, lažnjaci svih vrsta, preplavila je internetske trgovine i društvene mreže. Prevaranti idu toliko daleko da naprave i cijele internetske stranice kako bi izgledale što vjernije onima čije vam lažne proizvode pokušavaju podvaliti

Eksplozija internetske trgovine dogodila se za pandemije koronavirusa, a vrlo dobro su je iskoristili i preprodavači škart robe. Business Insider piše da je taj problem izvan svake kontrole dok OECD iznosi podatak da prodaja lažirane robe na godišnjoj razini iznosi 500 milijardi dolara ili 3,3 posto ukupne svjetske trgovine. Druge procjene govore da se trgovina lažnjacima kreće na razinama od 1,7 do 4,5 bilijuna dolara godišnje.

Prodavači falsifikata ciljaju dvije skupine potrošača: one koji svjesno kupuju lažnjake i one koji misle da kupuju pravu stvar. Velike platforme, poput Amazona, eBaya i Walmarta, pod velikim su pritiskom da bolje provjeravaju što se sve kod njih trži i tko prodaje, no to još nije urodilo plodom. Kineskim trgovcima poput AliExpressa tek nitko ništa ne može, zbog čega donosimo nekoliko konkretnih savjeta kako ćete prepoznati nekoga tko vam želi prodati krivotvorinu.

Ako je cijena predobra da bi bila istinita...

Ako je cijena nekog proizvoda predobra da bi bila istinita, u pozadini se vjerojatno krije muljaža, upozoravaju stručnjaci. Primjerice, ako je neki proizvod snižen 70 posto, a nije rabljen, velike su šanse da je krivotvoren. Kako znati što je u pitanju? Provjerite još nekoliko internetskih trgovina i usporedite je li taj proizvod snižen i u njima ili ste nabasali na nerealnu ponudu koja samo dobro zvuči.

Identificirajte prodavača

Kad kupujete na golemim internetskim platformama poput eBaya, uvijek je pametno provjeriti od koga i odakle dolazi roba. Primjerice, samo ime prodavača može otkriti korisne informacije, a isto tako je korisno saznati je li prodavač verificirao svoje korisničke podatke, kakve su mu recenzije i što drugi kažu o njemu. Ako kupujete od nekog tko se zove 'XYZ_321', velike su šanse da će vas taj i prevariti, zbog čega je dobra ideja guglati ime prodavača ili kontaktirati s njim mailom ili telefonom ako pretraga urodi plodom.

  • +4
Krivotvorena roba Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Čuvajte se lažnih recenzija

Recenzije su vrlo korisne u prepoznavanju trgovaca lažnjacima - lako je za nekoliko dolara kupiti tisuće recenzija s pet zvjezdica, ali teže je kontrolirati one pisane. Ako su recenzije vašeg trgovca pune pravopisnih grešaka, izgledaju kao da su strojno napisane i sve su ostavljene u roku od nekoliko dana, vjerojatno ste opet nabasali na prevaranta.

Pogledajte kako izgledaju slike proizvoda

Lažne fotografije jako je teško prepoznati jer prodavači često koriste one službene za neki proizvod, a prodaju lažnjake. Pomažu si i upotrebom umjetne inteligencije, a ona vrlo lako može napraviti lažne slike po željama prodavača. Lijek? Zatražite od prodavača da vam pošalje dodatne fotografije mailom, a ako krene s vama u raspravu ili ih ne želi poslati, vjerojatno ste ga uhvatili u laži.

Kupujte kod onih koji nude mogućnost povrata

Osim što je najbolji zdravorazumski savjet da kupujete kod ovlaštenih trgovaca i preprodavača, uvijek je dobro uzimati robu kod onih koji nude povrat. Jednostavno, kad shvatite da ste kupili krivotvorinu ili je proizvod bio lažno oglašavan i dovedeni ste u zabludu - vratite robu i tražite povrat novca. Preprodavači krivotvorina gotovo nikad ne nude tu opciju.