Virtualni božić

Interaktivne animacije prozora iz Adventa Zagreb 'šire' se po Hrvatskoj i Europi

18.12.2020 u 10:32

Bionic
Reading

Interaktivne trodimenzionalne animacije 'Virtualni božićni prozori' koje su kao dio ovogodišnjeg Adventa Zagreb realizirali zagrebačka Turistička zajednica (TZGZ) i startup Equinox Vision, 'šire' se po Hrvatskoj i Europi dijeljenjem na društvenim mrežama, izvijestili su iz TZGZ-a

Animirani prozori s božićnim ugođajem iz projekta "Virtualni božićni prozori" početkom adventa mogli su se naći na 20 zagrebačkih lokacija te u Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu, a sada ih se može naći u još 12 hrvatskih gradova - Dubrovniku, Gospiću, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Krapini, Rovinju, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Vukovaru i Zadru.

Uz to, iz TZGZ-a ističu da prelaze i granice Hrvatske, donoseći barem djelić blagdanske atmosfere u Beograd, Ljubljanu, Maribor, Mostar, München, Novi Sad i Sarajevo.

Riječ je o projektu s motivima zagrebačkih adventskih prozora, koji su pretvoreni u interaktivne trodimenzionalne animacije. Svi koji imaju pametne telefone mogu ih putem besplatne aplikacije Equinox XR vidjeti i interaktivno sudjelovati fotografirajući se na određenoj lokaciji dijeleći sadržaj na društvenim mrežama, kažu iz TZGZ-a.

"Potrebno je samo instalirati tu aplikaciju i otići na neku od lokacija na kojima su prozori, a karta svih lokacija dostupna je na https://bit.ly/lokacijeadventazagreb2020", dodaju iz zagrebačke TZ, napominjući da je ove godine većina događanja u sklopu Adventa Zagreb virtualna što je također put promocije.

Uz to, virtualno ili online TZGZ na svojim web stranicama od četvrtka 17. prosinca prikazuje i izložbu fotografija jaslica zagrebačkih crkava, nastalih u zadnjih 15-ak godina, kroz arhivu Tvrtka Beusa, hrvatskog vjeroučitelja, pjesnika, prozaika i fotografa (link za izložbu je https://www.adventzagreb.hr/zagrebacke-jaslice).

Iz TZGZ-a podsjećaju i na projekt Svjetlost Adventa, u sklopu kojeg su s institucijama na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, poručujući da "prigodno ukrašeni prozori prenose poruke optimizma, zajedništva, topline i pokazuju pravi duh blagdana".

"Pozivamo sve ljude dobre volje da postanu dio ove inicijative tijekom prosinca i da nam šalju fotografije svega što za njih znače došašće i Božić - ukrase, drvca, atmosferu, predmete, uspomene, lampice, trpeze... Ta je kampanja krenula 5. prosinca i traje do 6. siječnja 2021., a fotografije se šalju isključivo uz korištenje 'hashtagova' #SvjetlostAdventa ili eng.. #AdventLights na Facebook stranici https://www.facebook.com/visitzagreb)", poručuju iz TZGZ-a.