stagnira prodaja čipova

Intel otkrio poslovne rezultate: kupci pametnih telefona glavni su krivci za zaradu manju od očekivane

25.01.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Intel je u proteklom tromjesečju zabilježio rast prihoda i dobiti, no sporiji nego što su analitičari očekivali, što je posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva i potražnje za čipovima, pa je cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača čipova oštro pala.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u petak, Intel je u četvrtom tromjesečju prošle godine ostvario čistu dobit od 5,2 milijarde dolara, dok je u istom kvartalu godinu dana prije zabilježio gubitak od 687 milijuna dolara.

Ukupni prihodi tvrtke porasli su, pak, na 18,66 milijardi dolara, dok su godinu dana prije iznosili 17,05 milijardi.

Slabije od očekivanja

Premda snažni, poslovni rezultati Intela slabiji su nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Slabije su i procjena daljnjeg poslovanja, prema kojima poslovodstvo Intela u prvom tromjesečju ove godine očekuje prihode od 16 milijardi dolara, dok su analitičari procjenjivali da bi mogli iznositi 17,35 milijardi dolara.

'Makroekonomsko okruženje trenutno ne izgleda dobro, a ako se pogorša, Intel bi mogao dodatno smanjiti svoje procjene', kaže Kinngai Chan, analitičar u tvrtki Summit Insight Group.

Slabiji kvartalni rezultati i procjene posljedica su stagnacije prodaje pametnih telefona u svijetu i usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog tržišta pametnih telefona.

Na to nedavno upozorili i drugi tehnološki divovi, kao što su Apple, Samsung Electronics i Taiwan Semiconductor.

Manja potražnja za pametnim telefonima

Svjetsko tržište pametnih telefona vjerojatno će zabilježiti pad i u 2019., nakon što je lani prodaja pala po prvi puta od kada to tržište postoji, što je posljedica slabije potražnje i drugih negativnih čimbenika, objavila je nedavno tajvanska kompanija za tržišne analize TrendForce.

Prema njezinoj analizi, ove će godine biti proizvedeno 1,41 milijarda pametnih telefona, 3,3 posto manje nego lani. U prošloj je godini, pak, procjenjuje se, prodaja pametnih telefona na globalnom tržištu pala za jedan posto u odnosu na godinu ranije.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice Intela pala je u četvrtak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 7 posto.