ugledni ekonomisti

Institut ifo: Kontinuirani lockdown usporava njemački gospodarski rast u prvom kvartalu

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 21.01.2021 09:41
  • Objavljeno 21.01.2021 u 09:40
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Njemački Institut ifo javlja kako će zbog produljenja lockdowna u Njemačkoj do sredine veljače tamošnje gospodarstvo stagnirati. Prema njihovim procjenama, rast od oko tri posto moguć je tek u drugom kvartalu i to ako se popuste epidemiološke mjere

'Svaki novi tjedan lockdowna vodi u gubitke u prodaji, proizvodnji i dodanoj vrijednosti', kaže Timo Wollmershäuser, glavni prognozer ifo-a.

Pod pretpostavkom da se mjere olabave u ožujku, smatra Wollmershäuser, gospodarski rast će ubrzati u drugom kvartalu nakon čega ide jači oporavak kakav je zabilježen i lani.

'Situacija je drugačija među proizvođačima te dijelu uslužnog sektora koji servisira proizvodnju, njih lockdown nije pogodio toliko jako koliko ostatak gospodarstva i njihovi rezultati će biti dobri i u prvom kvartalu', dodaje Wollmershäuser.

Kaže i kako mu je nejasno kakav će utjecaj lockdown ostaviti na javne tvrtke, obrazovanje i zdravstvo koji generiraju čak 19 posto ukupnog njemačkog ekonomskom outputa.

'Output je u tim sektorima pao osam posto u drugom kvartalu 2020., djelomično i zato što su svi vrtići bili potpuno zatvoreni. To je razlika između sadašnjeg i lanjskog proljetnog lockdowna: vrtići sada djelomično rade, zatvoreno ih je negdje oko polovice', zaključuje ovaj istraživač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!