U TIJEKU JE POSTUPANJE FINA-E

Institut građevinarstva Hrvatske zatražio ovrhu vlastitog računa kako bi isplatio plaću radnicima

07.02.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Nakon što nije isplatio plaću radnicima za prosinac prošle godine, Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) podnio je Financijskoj agenciji (Fina) zahtjev za ovrhu vlastitog računa za isplatu plaća

Riječ je o pravnoj mogućnosti iz Zakona o osiguranju radničkih tražbina na koji se IGH i pozvao u današnjem priopćenju Zagrebačkoj burzi o neisplati plaća i zahtjevu prema Fini, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović, kojem iz IGH-a nisu odgovorili na upit koliko duguju radnicima i što prisilna naplata znači za predstečaj u kojem se IGH nalazi od 2014.

'IGH je Fini za svakoga radnika dostavio zahtjev za prisilnu naplatu uz obračun neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće. Zahtjev za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća, a sukladno zakonskim odredbama, ima prvenstvo u redoslijedu naplate tražbina, te se ističe da račun INSTITUTA IGH, d.d., u trenutku podnošenja predmetnog zahtjeva za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća, nije bio u blokadi, a u tijeku je postupanje Fine po podnesenim zahtjevima za naplatu neisplaćenih plaća', navodi se u obavijesti IGH-a Burzi.

Prema poslovnom izvješću IGH-a za 2021., u Institutu je bio zaposlen 251 radnik, a mjesečna obveza tvrtke za plaće iznosila oko osam milijuna kuna u bruto iznosu. Iako je Institut pretprošlu poslovnu godinu završio s dobiti od 67 milijuna kuna prije oporezivanja, u revizorskom izvješću za IGH upozorava se, među ostalim, da su kratkotrajne obveze kompanije za 195 milijuna kuna veće od kratkotrajne imovine, a ‘negativni‘ kapital tvrtke 97 milijuna kuna.

Institut je u 2021. sklopio 248 novih poslova u vrijednosti 156 milijuna kuna, a početkom prošle godine dodatnih novih poslova u ukupnom iznosu od 64 milijuna kuna. Tvrtka se, među ostalim, bavi projektiranjem, ishođenjem lokacijskih dozvola, pregledom građevina i nadzorom gradnje, pa u tekućim uvjetima obnove potresom stradalih područja, pojačanog priljeva novca iz Europske unije za investicije u graditeljstvu i stalnog rasta tržišta nekretnina, poslovni problemi IGH-a djeluju 'neočekivanima'.

No, kako piše Jutarnji list, očito je problem u provođenju predstečajne nagodbe u kojoj se IGH obvezao vratiti dugove zbog kojih je završio u predstečaju. Prilikom otvaranja predstečaja prijavljeno je ukupno potraživanje od Instituta od dvije milijarde kuna, ali je u pripremi predstečajne nagodbe taj iznos umanjen za 220 milijuna kuna. Zatim je po ustaljenome modelu predstečaja dio duga otpisan, dio je namiren kroz vrijednosnice kompanije, a dio se vraća iz redovitog poslovanja.

Zbog priopćenja IGH-a o neisplati plaća danas je nakratko bilo obustavljeno trgovanje vrijednosnicama kompanije na Zagrebačkoj burzi.