SNAŽAN RAST U LISTOPADU

Inozemni dug porastao na 37,7 milijardi eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2009 16:05
  • Objavljeno 13.01.2009 u 16:10
dug

dug

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ukupni hrvatski bruto inozemni dug na kraju listopada prošle godine iznosio je gotovo 37,7 milijardi eura, a tijekom prvih deset mjeseci 2008. povećan je za 4,4 milijarde eura ili za 13,3 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke

Podaci HNB-a pokazuju da je u listopadu, u odnosu na mjesec prije, inozemni dug porastao za 1,5 milijardi eura. U tom su rastu sa 906 milijuna eura zastupljene banke, 458 milijuna ostali domaći sektori te sa 100 milijuna eura sektor države, dok se na izravna ulaganja odnosi povećanje za 63 milijuna eura.

Banke su, nakon izrazitog smanjenja inozemnog duga u prvih devet mjeseci (za 1,0 milijardu eura), potaknutog mjerama monetarne politike, dokapitalizacijama u prvom polugodištu i deviznim priljevima od turizma u ljetnim mjesecima, u listopadu značajno povećale svoje inozemne obveze ne bi li nadomjestile naglo povlačenje depozita stanovništva, navode analitičari HNB-a.

Dodaju da su, promatrano prema instrumentima, najviše porasle obveze s osnove gotovine i depozita te kratkoročnih kredita, i to uglavnom prema bankama majkama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi