dobre brojke

Narudžbe u njemačkoj industriji stabilizirale su se u listopadu

06.12.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Narudžbe njemačkoj industriji stabilizirale su se u listopadu zahvaljujući snažnoj inozemnoj potražnji koja je ublažila utjecaj pada domaćih narudžbi, pokazale su u utorak procjene statističkog ureda Destatisa. Unatoč problemima u opskrbnom lancu, narudžbe njemačkoj industriji u listopadu su porasle za 0,8 posto u odnosu na rujan, kada su prema revidiranom podatku pale za 2,9 posto.

Ako se pak izuzmu veće narudžbe, narudžbe su smanjene za 1,2 posto prema mjesecu ranije, pokazuju podaci statističkog ureda. Na godišnjoj razini pad industrijskih narudžbi usporio je s rujanskih 9,8 posto na 3,2 posto u listopadu, pokazuje Destatisovo izvješće.

Snažnije inozemne narudžbe, za 2,5 posto u odnosu na rujan, neutralizirale su slabije domaće narudžbe koje su na mjesečnoj razini bile niže za 1,9 posto. Nove narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni pritom su porasle za 2,6 posto, a one iz ostalih zemalja za 2,5 posto.

Promatrano po glavnim kategorijama proizvoda, najviše su porasle narudžbe kapitalnih dobara, za 3,2 posto u odnosu na rujan.

Snažno su pak pale narudžbe robe široke potrošnje, za 6,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Skromniji pad zabilježen je u segmentu intermedijarnih proizvoda, gdje su narudžbe smanjene za 1,4 posto, pokazalo je izvješće statističkog ureda.

Stabilizacija narudžbi i blago poboljšana očekivanja signaliziraju da bi recesija mogla biti nešto blaža no što se do sada očekivalo, iako su izgledi za industriju i dalje prigušeni, ističe ministarstvo gospodarstva.

Istraživanja instituta ZEW i ifo pokazala su poboljšana očekivanja poslovnih čelnika i ulagača u studenome, poduprta nadom da bi inflacija u idućim mjesecima mogla oslabiti i poslovanje krenuti nabolje u industriji i uslužnom sektoru.

Njemačka središnja banka upozorila je nedavno da očekuje recesiju u zimskoj polovini godine.