HRVATSKA PAMET

Inovatori u Ženevi osvojili 13 medalja

24.04.2010 u 19:03

Bionic
Reading

Hrvatski inovatori su na Međunarodnom salonu inovacija, novih tehnologija i proizvoda 'Geneve 2010."', održanom u Ženevi od 21. do 25. travnja nagrađeni s pet zlatnih, po četiri srebrne i brončane medalje i pet posebnih nagrada ocjenjivačkog suda

U svom šesnaestom po redu sudjelovanju na toj najvećoj svjetskoj smotri inventivnosti i kreativnosti, hrvatski inovatori predstavili su u selekciji Udruge inovatora Hrvatske 13 inovacija, a imali su više od 300 poslovnih kontakata s dobrim izgledima da neki od njih sklope poslovne aranžmane, navodi se u priopćenju.

Nagrađeni su protuklizni uređaj za gume, prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji, uređaj za izvođenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije, didaktička sredstava za učenje matematike, uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju, mirisne granule za usisavače, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na brodu, toplo - hladna zavjesa, cijevni turbulator protoka, cvjetnjak vodeni krug, sigurnosni ventil za vodu sa automatikom i restutivna arhimedova dizalica.

Da je Međunarodnom salonu inovacija, novih tehnologija i proizvoda "GENEVE" zaista najznačajniji za inovatore cijelog svijeta dokazuje i činjenica da su oni došli iz najudaljenijih dijelova svijeta - Dalekog istoka, Rusije, Irana, unatoč vulkanu, vulkanskom oblaku i poteškoćama u prometu.

Ženevski salon inovacija okupio je više od 800 izlagača s 1000 inovacija iz 45 zemalja, a razgledalo ga je više od 60.000 posjetitelja, među njima gotovo polovica poslovnih. Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je stručni ocjenjivački sud kojeg je činilo 85 stručnjaka iz 15 zemalja.