RAZDVAJANJE PLINSKOG BIZNISA

Inin plin vrijedi puno manje od dvije milijarde kuna

plin

plin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pregovori između Vlade i mađarskog MOL-a zapeli su oko razdvajanja plinskog biznisa. Mađari traže čak dvije milijarde kuna za otkup plina iz skladišta Okoli i taj iznos uvjetuju rješavanjem Ininih dugova državi. Večernjakovi izvori u Vladi i MOL-u tvrde da to nije točno te da je cijena plina iz Okolija puno manja

MOL za prostorni metar plina traži oko 3,5 kuna, što je znatno više od cijene po kojoj građani u Hrvatskoj plaćaju plin. Očito MOL traži plaćanje po tržišnoj cijeni, odnosno po onoj koju je Ina platila Gazpromu. U Ministarstvu financija kažu da nema šanse da se vraćanje velikog Ininog poreznog duga državi uvjetuje razrješavanjem pitanja otkupa plinskog biznisa od Ine. Tvrde kako je nemoguće da je riječ o tako velikoj vrijednosti plina te da bi prije riječ mogla biti o 400-500 milijuna kuna.

'Uključila sam se u te razgovore. Ono što ja moram kao predsjednica Vlade je voditi računa da se ne stvaraju nove obveze za državni proračun i učiniti sve da oni koji duguju državi da svoje obveze ispune', izjavila je predsjednica Kosor.


To potvrđuju i iz MOL-a: 'Navedeni iznos od dvije milijarde kuna za kupovinu plinskih rezervi podzemnoga skladišta Okoli nije niti približno točan. Budući da se o zatvaranju plinskoga poslovanja još pregovara, sada vam nismo u mogućnosti dati više podataka, ali uvjeravamo vas da je razumna cijena značajno niža od spomenute.

Stoga su i sva nagađanja o tome da se porezna dugovanja Ine žele prebijati prodajom plinskoga poslovanja automatski potpuno promašena. Nadalje, želimo naglasiti da su Vlada Republike Hrvatske i Ina d.d., one dvije strane koje pregovaraju o pitanju kupoprodaje plinskih rezervi u podzemnom skladištu Okoli', dodali su za Večernji.hr iz MOL-a.

Izvori bliski MOL-u upozoravaju da postoji čvrst dogovor Vlade i Ine o izdvajanju plinskog biznisa te da je ta naftna kompanija kredite u bankama dobivala u dobroj vjeri da od 1. srpnja ove godine u svom poslovanju više neće imati plin koji joj donosi samo gubitke. Plin je, naime, u Hrvatskoj socijalna kategorija i Ina ga uvozi po cijeni višoj nego što ga prodaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi