VELIKO OKUPLJANJE

Infobip domaćin svjetskog telekom skupa u Šibeniku

17.10.2023 u 16:02

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je zadnjih pet godina broj IT kompanija porastao za 50 posto, što taj sektor potvrđuje ključnim za razvoj ekonomije i društva, rekao je u utorak ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić na otvaranju svjetskog telekom skupa GSMA WAS u organizaciji Infobipa.

Taj svjetski tehnološki skup, koji se smatra i jednim od najvećih poslovnih skupova u telekom industriji, u organizaciji i domaćinstvu domaće tvrtke Infobip, ujedno i globalne cloud komunikacijske platforme te vodeće IT kompanija u regiji, u Šibeniku je okupio više od 1300 sudionika, među kojima su predstavnici gotovo 250 mobilnih operatera iz 120 zemalja.

To predstavlja polovicu ukupnog svjetskog mobilnog "messaging" prometa, izvijestili su u utorak nakon svečanog otvaranja skupa iz Infobipa, koji takav skup u Hrvatskoj sada organizira drugi puta, okupivši predstavnike mobilnih operatora i tvrtki koje im pružaju tehnička i softverska rješenja iz cijelog svijeta.

GSMA je krovna svjetska udruga teleoperatera i organizator najvećeg sajma mobilne industrije na svijetu MWC u Barceloni, a organizaciju i domaćinstvo dodijelila je Infobipu, što je dugotrajan proces, tijekom kojeg tvrtka-partner i sama destinacija dokazuju kapacitete za organizaciju svih aspekata skupa.

GSMA WAS je pak dio serije poslovnih skupova radne grupe WAS (Wholesale Agreements and Solutions) koji se održavaju dvaput godišnje, a neka od ranijih izdanja održana su u Vancouveru, Cape Townu, Marakešu i drugim destinacijama diljem svijeta.

Sukladno pravilima GSMA, događaj je otvoren samo za tvrtke članice, a tijekom skupa u Šibeniku, koji traje četiri dana, od 16. do 19. listopada, odvijat će se i pregovori o globalnom roamingu te sporazumima o interkonekciji za sljedećih šest mjeseci.

Hrvatska zemlja s jednom od najboljih mobilnih mreža u Europi

Potpredsjednik za poslovni razvoj u Infobipu Matija Ražem naglasio je da je GSMA WAS konferencija na svjetskoj razini za mobilne operatere te da je velika čast biti organizator.

"Hrvatska je na svjetskoj mapi pozicionirana kao zemlja s jednom od najboljih mobilnih mreža u odnosu na ostatak Europe, a postoji i velik potencijal za biti jednom od najjačih destinacija za kongresni turizam. Danas smo službeno otvorili konferenciju, ali neki su sudionici došli već u subotu jer su htjeli vidjeti zemlju, žele biti ovdje, žele uživati u Hrvatskoj. Budemo li opet imali čast organizirati ovu konferenciju, svakako ćemo to opet učiniti u Hrvatskoj“, otkrio je Ražem.

Na organizaciji takvog globalnog skupa Infobipu je na otvaranju čestitao ministar Erlić, ističući i da su time Hrvatsku stavili na kartu svijeta u telekom branši kao i da su najbolji primjer da IT sektor postaje ključnim za razvoj.

Uz podatke o rastu broja IT tvrtki u Hrvatskoj i važnosti IT sektora za razvoj, ministar je poručio i da "želimo što više takvih kompanija u Hrvatskoj, a mi ćemo se truditi omogućiti im što povoljnije okruženje".