loša 2020.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala deseti mjesec zaredom

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2020 12:59
  • Objavljeno 30.09.2020 u 12:59
Industrija - ilustracija

Industrija - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

U Hrvatskoj je u kolovozu industrijska proizvodnja pala 1,2 posto na godišnjoj razini, kliznuvši već deseti mjesec zaredom, no nešto sporije nego mjesec dana prije. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja u kolovozu pala 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski kolovoz skliznula 1,2 posto.

To je već deset mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,6 posto. "Trend negativnih godišnjih stopa rasta obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine nastavljen je i u kolovozu, iako sporijom dinamikom", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u kolovozu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 5,1 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja energije skliznula je, pak, 0,2 posto. S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je 4,5 posto, a s rastom od 0,8 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 0,5 posto. U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, pad u promatranome razdoblju najvećim je dijelom rezultat zatvaranja većine gospodarskih aktivnosti i otežanog protoka roba zbog mjera uvedenih za suzbijanje pandemije koronavirusa”, navode analitičari RBA.

Pad industrijske proizvodnje, kao i potrošnje u srpnju i kolovozu, posljedica je koronakrize. Kako je potrošnja najveća komponenta BDP-a, jasno je da će gospodarstvo zabilježiti pad i u trećem tromjesečju.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) potonuo rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, a pad u trećem tromjesečju znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe, i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. U godini pred nama očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!