tržište kapitala

Indeksi započeli tjedan u crvenom

Bionic
Reading

Glavni dionički indeksi tjedan su započeli u negativnom teritoriju: CROBEX je izgubio 0,15 posto, a uži indeks CROBEX10 0,08 posto

Promatrano sektorski, jedino je transportni indeks završio dan u zelenom zabilježivši 0,81 posto rasta. Najveći minus imao je indeks građevinskog sektora, koji je oslabio čak 12,04 posto uslijed daljnjeg pada cijene dionice Dalekovoda.

Ukupno je ostvaren promet od 7,5 milijuna kuna što ga je učinilo najmanje trgovanim ponedjeljkom ovog mjeseca. Samo je jedna dionica ostvarila milijunski promet: Dalekovod (1,2 milijun kuna prometa uz pad cijene od 33,33 posto). Time je Dalekovod, kao i u petak, osvojio titulu gubitnika dana. Nastavak je to negativne reakcije tržišta na u petak objavljen poziv na Skupštinu društva u kojem je predloženo smanjenje temeljnog kapitala te potom nova dokapitalizacija.

Iako na nevelikom prometu, značajan pad od 22,5% su ostvarile i dionice Đure Đakovića. Prema najavama, do kraja ovog mjeseca bi Ministarstvo financija trebalo Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije uputiti program restrukturiranja Đure Đakovića. Očekuje se da bi prihvaćanje plana restrukturiranja bio bi posljednji korak na putu ulaska strateškog partnera u ovu kompaniju. Dobitnike dana okarakterizirao je malen volumen trgovanja: Alpha Adriatic porastao je 5,98% na 10,5 tisuća kuna, a Luka Rijeka 5,15% na 28,6 tisuća kuna.

Dobitnik dana: Alpha Adriatic +5,98% 62,00

Gubitnik dana: Dalekovod -33,33% 1,58

CROBEX -0,15% 1940,65