tržište kapitala

Indeksi se vratili u pozitivan teritorij, brodari među glavnim dobitnicima dana

Bionic
Reading

Na domaćem tržištu kapitala u četvrtak je vladalo pozitivno ozračje, dionički indeksi su prekinuli niz od dva uzastopna dana pada, a porasla je i likvidnost

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 1.883,4 bodova, što predstavlja rast od 0,3 posto, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,2 posto. Od sektorskih indeksa, najviše su profitirali indeksi sektora industrije i prehrambenog sektora, oba s rastom od 0,4 posto, dok je u crvenom zaključio jedino indeks građevinskog sektora, koji je potonuo 2,2 posto.

Ukupno je protrgovano oko 8,5 milijuna kuna, pri čemu su tri izdanja prikupila milijunski promet. Dionice Končar Elektroindustrije su se ponovno našle u fokusu ulagača, s prometom od 1,7 milijuna kuna, pri čemu su zaključile uz nepromijenjenu cijenu.

Aktivno se trgovalo i dionicama Atlantske plovidbe, koje u na prometu od 1,4 milijuna kuna nastavile svoj pozitivan niz na krilima viših vozarina, i to s rastom cijene od 6,8%.

Među milijunaše se ugurala i dionice Atlantic Grupe, s prometom nešto većim od milijun kuna, pri čemu su zaključile nepromijenjeno.

Uz već spomenute dionice Atlantske plovidbe, dobar dan su imale i dionice Hrvatske Poštanske banke, čija je cijena uzletjela 5,4 posto, te dionice Tankerske Next Generation, s rastom cijene od 4,2 posto.

S druge strane, loše cjenovne izvedbe su imale dionice Ilirije, koje su potonule 7,7 posto, ali uz vrlo skroman promet od svega 13 tisuća kuna, a slijede ih dionice Slatinske banke i Janafa, koje su izgubile na vrijednosti redom 6,4 posto i 4,8 posto.

Dobitnik dana Jadroplov +13,33% 23,80

Gubitnik dana Ilirija -7,69% 156,00

CROBEX +0,30% 1.883,42