tržište kapitala

Indeksi na Burzi zaključili na suprotnim stranama uz snažnu likvidnost

Bionic
Reading

U srijedu se trgovanje na Zagrebačkoj burzi odvijalo bez jasnog sentimenta, dionički indeksi su zaključili na suprotnim stranama, dok se ukupna dionička likvidnost gotovo utrostručila.

Indeks CROBEX je oslabio 0,1 posto na 1.635,4 bodova, čime je prekinuo niz od dva uzastopna dana rasta, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 nastavio u pozitivnom ritmu, s rastom od 0,2 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora, koji je porastao 1,9 posto, a najviše je izgubio indeks sektora industrije, čija je vrijednost potonula 1,2 posto.

Ukupno je protrgovano oko 34,3 milijuna kuna, što je najviša razina u posljednjih pet tjedana. U fokusu ulagača su se našle dionice Hrvatskog Telekoma, koje su uz prikupljenih 19,1 milijun kuna u blok trgovanju, generirale dodatnih 962 tisuće kuna u redovnom trgovanju, pri čemu su ojačale blagih 0,3 posto. Aktivno se trgovalo i povlaštenim izdanjem Adrisa, koje je na prometu od 4,4 milijuna kuna poraslo 1,1 posto, a slijede ga dionice Valamar Riviere, s prometom od 2,7 milijuna kuna, pri čemu su zaključile nepromijenjeno. Među milijunaše se ugurala i dionica Dukata, čija je vrijednost uzletjela 14,5 posto na prometu od 2,6 milijuna kuna, nakon što je kompanija objavila da njezin glavni dioničar B.S.A. International zahtjeva sazivanje izvanredne skupštine koja bi trebala odobriti istiskivanje manjinskih dioničara uz naknadu od 928 kuna po dionici.

Dobre cjenovne izvedbe imale su i dionice Privredne banke Zagreb, koje su porasle 2,7 posto, te Podravke, čija je vrijednost ojačala 1,1 posto. S druge strane, među gubitnicima su se našle dionice Saponije, INA-e i AD Plastika, s padom cijena od 4,6 posto, 2,8 posto i 2,4 posto.

Dobitnik dana Dukat +14,47% 910,00

Gubitnik dana Saponia -4,55% 336,00

CROBEX -0,11% 1.635,38