OD VLADE FEDERACIJE BIH

INA želi kupiti sve dionice Energopetrola?

14.07.2016 u 11:47

Bionic
Reading

Hrvatska naftna kompanija INA želi postati potpuna vlasnica tvrtke Energoinvest, u kojoj sada posjeduje 67 posto vlasničkog udjela, a pismo kojim potvrđuje tu nakanu poslala je vladi Federacije Bosne i Hercegovine od koje želi otkupiti preostale dionice, objavio je u četvrtak sarajevski 'Dnevni avaz'

Neimenovani izvor iz entitetske vlade, koja ima 22 posto dionica 'Energopetrola', potvrdio je kako su dobili takvo pismo iz INA-e.

'Žele imati stopostotni paket u Energopetrolu i to su i napisali, no vlada se za sada nije izjasnila', kazao je izvor, dodajući kako u vladi žele da prodaja njihovog vlasničkog udjela bude u cjelosti transparentna odnosno da svoje dionice ponude na otvorenom tržištu, 'pa tko da više'.

INA i MOL su kao konzorcij 67 posto udjela u 'Energopetrolu' kupili temeljem javnog natječaja 2006. godine, plativši za to 37,5 milijuna eura. Ranije ovog tjedna INA je od MOL-a preuzela 33,5 posto dionica 'Energopetrola', postavši tako većinskim vlasnikom te tvrtke koja ima najveću distributivnu mrežu u BiH, s više od stotinu benzinskih postaja.

U vladi Federacije BiH očekuju da se prije očitovanja o ponudi INA-e u cjelosti razjasni problem, koji je ranije nastao odlukom konzorcija INA-MOL da 2013. godine protiv nje pokrene arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu. Spor je potaknut tužbama radnika Energopetrola zbog neisplaćenih plaća i ostalih dugovanja nastalih prije prodaje te tvrtke. Riječ je o iznosu od 32,7 milijuna eura, a u INA-MOL-u su smatrali da ta dugovanja treba isplatiti raniji većinski vlasnik, odnosno vlada Federacije BiH. U lipnju je navodno posignut dogovor po kojemu bi INA i MOL odustali od arbitraže, no taj dogovor još nije formaliziran.