NA ŠTO PRIPAZITI?

Imate ovu kovanicu od dva eura? Na aukcijama joj cijena doseže šokantan iznos

11.06.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Ljubav prema gotovini u Njemačkoj ne jenjava, što potvrđuje niz istraživanja, među ostalim i ono Instituta za istraživanje i savjetovanje u trgovini EHI iz 2022. godine. Prema tadašnjim podacima, 59,4 posto plaćanja obavljeno je gotovinom, posebno prilikom manjih iznosa, kad bi građani za plaćanje koristili sitan novac. No pritom ljudima mogu promaknuti kolekcionarske vrijednosti prigodnih kovanica, osobito onih od dva eura. Kada se kovanice smatraju vrijednima, što bi potrošači trebali znati i na što obratiti pažnju?

Republika Hrvatska je 1. siječnja 2023. godine zamijenila kunu eurom, a od tada se pojavljuju i razne kovanice iz drugih dijelova Europe, što znači da biste mogli naići na neke od pravih rariteta. Kovanice od pet centi imaju malu vrijednost, međutim ako posjedujete onu iz 2002., 2011. i 2013. godine iz Monaka, mogli biste zaraditi popriličnu svotu novca.

Eurokovanice su podijeljene u dvije kategorije: kovanice u optjecaju od jednog centa do dva eura te kolekcionarske kovanice. One u optjecaju, uključujući i prigodne kovanice, izdaje Njemačka savezna banka i sredstvo su plaćanja u cijeloj Europskoj uniji, piše Wiwo.de.

Osim toga, svake godine izdaju se nove prigodne kovanice od dva eura s individualnim dizajnom na poleđini. Primjerice, 2023. godine u Njemačkoj je predstavljena serija 'Bundesländer II', koja nastavlja postojeću seriju od 17 kovanica i predstavlja motiv Hamburške filharmonije. U optjecaju je od 24. siječnja. Također, vlada je 2023. godine odlučila o kovanju još jedne kovanice od dva eura, posvećene Karlu Velikom.

Kolekcionarske kovanice izdaje Savezno ministarstvo financija na temelju zakona o kovanicama. Svake godine savezna vlada odabire desetak do dvanaest novih motiva. Ove kovanice imaju nominalne vrijednosti od pet do sto eura i zakonski su prihvaćene kao sredstvo plaćanja u Njemačkoj, iako se zbog različitih veličina i boja često ne prihvaćaju.

Najvrjednija kovanica s Grace Kelly

Na vrhu popisa je kovanica posvećena Grace Kelly, čija se vrijednost procjenjuje na impresivnih 3300 eura. Slijedi novčić koji obilježava 800 godina izgradnje dvorca na stijenama Monaka, čija se vrijednost procjenjuje na 3200 eura. Kovanica izdana povodom 150 godina od osnutka Monte Carla također je značajna s procijenjenom vrijednošću od 1000 eura.

Ostale kovanice uključuju 200 godina Kneževske karabinjerske satnije s procijenjenom vrijednošću od 700 eura, 100. obljetnicu smrti Alberta, procijenjenu na 600 eura, te 250. rođendan François-Josepha Bosia s procijenjenom vrijednošću od 500 eura. Slijede 200. obljetnica stupanja na prijestolje princa Honoréa V s procijenjenom vrijednošću od 450 eura, 300. rođendan princa Honoréa III s procijenjenom vrijednošću od 400 eura te 10. godišnjica braka princa Alberta II i princeze Charlène, kao i 100. rođendan princa Rainiera III, s procijenjenom vrijednošću od 400 i 375 eura.

Prigodne kovanice od dva eura ne razlikuju se po nominalnoj vrijednosti. Međutim vrijednost kolekcionarske kovanice može varirati zbog neispravnog kovanja ili drugih nepravilnosti. Naprimjer, ograničena količina ili određene karakteristike mogu značajno povećati kolekcionarsku vrijednost, objašnjava Stefan Lutter, direktor Udruge njemačkih trgovaca novcem.

Kovanice s greškom, primjerice s poleđinom okrenutom za 180 stupnjeva, u pojedinim slučajevima mogu vrijediti do 200 eura. Stoga je preporučljivo ne potrošiti ih. Lutter istovremeno upozorava na kupnju navodno vrijednih kovanica na platformama poput eBaya po previsokim cijenama, gdje se često nude neispravno kovane europske kovanice.

Kako prepoznati lažne kovanice?

Kovanice od jednog i dva eura čija je unutrašnjost ovalna umjesto okrugla (vrijednost do 100 eura), kad je naličje kovanice naopako (vrijednost do 200 eura) te kad je, iako u rijetkim slučajevima, iskovan neispravan novčić, primjerice kovanica od dva eura iskovana na kovanici od jednog eura (vrijednost do 300 eura).

Ponude za prigodne kovanice od dva eura ponekad dosežu i peteroznamenkaste iznose. Međutim Lutter jasno ističe: 'Europske kovanice u optjecaju s pet ili šest puta većom kolekcionarskom vrijednošću ne postoje.' Stvarna kolekcionarska vrijednost obično je u dvoznamenkastom, a u rijetkim slučajevima u troznamenkastom iznosu.

Male države poput Monaka, San Marina ili Vatikana poznate su po tome što kuju kovanice u vrlo ograničenim količinama - što ih opet čini poželjnima među kolekcionarima. Lutter pritom procjenjuje da je najvrjednija već spomenuta kovanica ona od dva eura s portretom Grace Kelly, iskovana 2007. godine.