VLASNICI TAJE IMENA KUPACA

Ima nade za Željezaru Sisak, stigle prve ponude

09.02.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Uprava CMC-a Sisak je prije nekoliko dana obavijestila radnike da je zaprimila nekoliko ponuda za kupnju Željezare. Glavni povjerenik Sindikata metalaca Predrag Abramović za tportal je rekao da im je čelništvo Željezare najavilo da će ponude biti otvorene do kraja mjeseca. Više od toga američki vlasnici nisu im željeli otkriti

'Stiglo je šest - sedam ponuda, ne znamo imena tvrtki niti iz kojih zemalja dolaze. Bez obzira na tajnovitost, radi se o vijesti koja ohrabruje i govori da će Željezara nastaviti s radom. Naravno, pitanje je u kojem obimu', kaže Abramović.

Velika stvar za Željezaru je što je konačno riješeno pitanje uporabne dozvole za čeličanu. Da bi smanjili troškove proizvodnje, Amerikanci su uložili 65 milijuna dolara u novu elektropeć za taljenje čelika. Problem je nastao jer je HEP otezao s izdavanjem svojih dozvola i peć nije mogla raditi punom snagom.

'Prilikom svog posjeta krajem prosinca, premijer Milanović i ministar Čačić su rekli da će u roku tri mjeseca izdati uporabnu dozvolu. Dobili smo je za mjesec dana. Time je maknuta ogromna barijera u privlačenju novog vlasnika', ističe Abramović.

Trenutno u Željezari radi stotinjak ljudi – skladištari, zaštitari, vatrogasci, računovodstvo. Radnici iz proizvodnje, njih oko 850, od kuće odrađuju otkazne rokove zbog čega još uvijek primaju plaću. Nakon toga, uz otpremnine od 3.000 kuna po godini staža, čeka ih Zavod za zapošljavanje

Abramović kaže da on osobno još uvijek ne traži novi posao jer mu otkazni rok istječe 15. travnja, a dotad se možda pojavi i novi vlasnik Željezare. Neke njegove kolege, koji su imali kraće otkazne rokove, pokušavaju pronaći novo radno mjesto, ali bez uspjeha.

'Jedan je mlađi kolega, po struci metalac, poslao čak 35 zamolbi za posao. I to ne samo u Sisku, već i u Zagreb, Osijek i dalje. Sve su mu odbijene', zabrinuto priča Abramović.