OTKAZI U HAC-U

Idili Butkovića i Stanića ne mogu napakostiti niti europski bankari

02.12.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Britanska konzultantska kuća Atkins, koju je angažirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), preporučila je da se prepolovi broj radnika na autocestama, s 3000 na 1500. Međutim, izgleda da od toga neće biti ništa. Ministar prometa Oleg Butković poručio je da neće biti masovnog otpuštanja radnika, a sindikalni čelnik Mijat Stanić za tportal je pojasnio kakav bi trebao biti novi model restrukturiranja cestarskih tvrtki

Prema Stanićevim riječima, sindikati su u stalnom kontaktu s upravama Hrvatskih autocesta, Autoceste Zagreb – Rijeka i HAC ONC-a te s Ministarstvom. Načelno su dogovorene osnovne konture plana koji se temelji na dobrovoljnom odlasku radnika uz otpremnine.

'Složili smo se kako nismo u situaciji da se moramo rješavati većeg broja radnika. Glavni višak je riješen još 2013., kada je otišlo preko 300 djelatnika, a u međuvremenu je još njih stotinjak otišlo prirodnim putem, bilo umirovljenjem, bilo da su našli novi posao', istaknuo je Stanić.

Sindikalisti su u dva navrata proveli anketu među radnicima i njih oko 150 izrazilo je spremnost za odlazak uz otpremninu.

'Mislim da će se ići na neki mandat od tri do četiri godine sa stalnom mogućnošću odlaska, ali i stalnom mogućnošću edukacije i prekvalifikacije. Jer kao što ima radnih mjesta koja su možda višak, tako imamo i poslova za koje nam nedostaje ljudi', rekao je Stanić.

Razgovaralo se o pokretanju interne burze rada unutar Ministarstva prometa. Riječ je o ideji da se višak djelatnika u pojedinim zanimanjima rješava tako da oni dobiju pravo prvenstva pri zapošljavanju u nekoj drugoj državnoj tvrtki. Primjerice, ako u HAC ONC-u ima viška vozača, oni bi mogli pronaći radno mjesto u HŽ Infrastrukturi.


'Cilj su nam dvije stvari. Prvo, da ne traumatiziramo ljude davanjem otkaza. A druga je da premještanjem u drugu tvrtku država ne troši novac na otpremnine', objasnio je Stanić, dodajući kako zasad imaju jako dobru suradnju s ministrom Butkovićem.

'Neće biti nikakvih bolnih rezova'
, istaknuo je sindikalni čelnik.

A upravo takve rezove, otkaze za 1500 radnika, preporučila je britanska konzultantska kuća Atkins u studiji restrukturiranja hrvatskih cestovnih tvrtki koju je napravila za Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD). Izrada te studije bila je dio ugovora o kreditu vrijednom 250 milijuna eura koji je HAC dobio od EBRD-a. Banka je financirala izradu te studije s 500.000 eura, a za provedbu programa restrukturiranja koji je na osnovi nje trebao biti proveden osigurala je kredit od 50 milijuna eura.

'Studija Atkinsa nije obvezujuća. Taj dokument je velik promašaj. Britanci nisu radili u duhu stvarnih potreba i realnih okolnosti te su išli na varijantu da se sve outsoursa. Nećemo to raditi. Nama je neprihvatljivo to da bilo kakav posao obavljaju neke druge, privatne tvrtke. Iz iskustva znamo da su one sporije, skuplje i lošije rade nego naši djelatnici', istaknuo je Stanić.