SUDBINA POSRNULE BANKE

Hypo prodaje hotele i turističke tvrtke

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Austrijski tjednik Format u najnovijem je izdanju objavio izvatke iz tajnog dokumenta koji sadrži 150 stranica i u kojem je zapisana daljnja sudbina posrnulog zajmodavca Hypo Group Alpe Adria

Navedeni dokumenti sadrže detaljne planove prema kojima će Hypo postati dvostruko manja banka u odnosu na sadašnju veličinu, a ostat će prisutna na samo pet tržišta: u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Kako prenosi slovenski Dnevnik.si, na austrijskom tržištu Hypo banka će zatvoriti svoje poslovnice u Beču, Salzburgu, Linzu i Innsbrucku, a broj poslovnica u Koruškoj će smanjiti s 22 na 13.

Također, Hypo će prema tim dokumentima prodati svu nestratešku imovinu. Tako će prodati sve hotele u svojem vlasništvu, a riješit će se i udjela u turističkim tvrtkama. Planirano je da obujam zajmova na prostoru Europske unije smanji za 57 posto na 14 milijardi eura.

Austrijski tjednik Format također piše da menadžment Hypo banke u ovoj godini očekuje gubitak od 411 milijuna eura, u narednoj godini se očekuje gubitak od 173, a u 2012. od 44 milijuna eura. Tek se u 2013. godini očekuje povratak profitabilnom poslovanju.

Iz tajnih dokumenata razvidno je da vodstvo Hypa za 2014. godinu planira prodaju te banke. Isto tako se navodi da s obzirom na veliku izloženost lošim kreditima na tržištima jugoistočne Europe, austrijska će vlada morati u Hypo ubrizgati dodatnih 2,6 milijardi eura.

Podsjetimo, austrijska je vlada u prosincu prošle godine odlučila nacionalizirati posrnuli Hypo jer je bio na rubu kolapsa zbog izloženosti lošim kreditima u jugoistočnoj Europi. Do nacionalizacije većinski vlasnik Hypa bio je njemački Bayerische Landesbank s udjelom od 67,1 posto.

Hypo Group Alpe Adria ove i sljedeće godine morati isplatiti 3,5 milijardi eura dospjelih obveznica. Do kraja ove godine na naplatu stiže 944 milijuna eura, a 2011. još 2,47 milijardi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi