NOVO POSKUPLJENJE

Hypo povećao kamate na 'švicarce'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.05.2009 08:57
  • Objavljeno 25.05.2009 u 08:48
kredit, porez

kredit, porez

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Šest mjeseci nakon što je posljednji put povećala kamatne stope na kredite u švicarskim francima, Hypo banka je izvijestila svoje klijente da će od 1. lipnja opet poskupiti stambene kredite

Umjesto 6 %, stambeni krediti nominirani u švicarskim francima penju se na 6,75, čime se nekad jeftini i popularni švicarci cijenom izjednačavaju s eurskim kreditima, piše Večernji list

Trenutno se redovite kamate na eurske stambene kredite kreću od 6,65 posto u PBZ-u, 6,85 u Splitskoj banci, 7,25 u Zagrebačkoj, 7,72 u Hypo do 7,89 posto u RBA.

U Hypo banci, kaže klijent kojega je šokiralo najavljeno povećanje, kamate na kredite u švicarskim francima posljednje su dvije godine poskupjele više od 60 posto (sa 4,20 na 6,75 %). Za kredit od 200 tisuća CHF, uzet na 30 godina, uz kamatu od 4,20 posto trebalo je vratiti 750 tisuća kuna kamate, a sada s kamatom 6,75 ukupan iznos kamata na taj kredit je 1,2 milijuna kuna, što je pola milijuna kuna više nego što se na početku 2007. činilo da će biti.

Prema podacima HNB-a, svaki četvrti kredit s deviznom klauzulom nominiran je u švicarskim francima, a u ukupnom kreditnom portfelju banaka švicarci sudjeluju sa 16 posto. Građane i tvrtke koji su se zadužili u švicarcima uz rast kamata ove i prošle godine pogodile su i tečajne razlike, tako da se potpuno istopila prednost koju je ta valuta imala pred eurom ili kunama.

Hypo banka odlučila se na novo povećanje kamatne stope na stare kredite u švicarcima iako je švicarska centralna banka spustila kamatne stope ispod jedan posto, te je švicarski franak ponovo jeftin.

'Banke kamate formiraju na temelju tri elementa: cijene koju plaćaju za svoje izvore novca, a koja opet ovisi o kreditinim spredovima koji označavaju premiju rizika; zatim na regulatorne zahtjeve, te na kraju na maržu koja uključuje i rezervacije za rizike,' kažu u upravi Hypo banke, koja je favorizirala tu valutu u razdoblju jeftinog franka, ali je polovinom 2008. obustavila davanje novih kredita vezanih uz švicarski franak.

Klijenti dojučerašnje Slavonske banke također su obaviješteni o poskupljenju kredita, a obavijest je stigla na adrese odmah po završetku izbora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!