SAŠA KRAMAR, ČLAN UPRAVE

'HT želi biti prepoznat kao nositelj promjena u društvu'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 15.04.2016 15:58
  • Objavljeno 15.04.2016 u 15:58
mif dubrovnik

mif dubrovnik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IMF Dubrovnik 2016.

U Dubrovniku je u petak završen 'Međunarodni investicijski forum Dubrovnik 2016.' koji je okupio brojne predstavnike međunarodnih i domaćih tvrtki, Vlade Republike Hrvatske, te predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti. Sudionici Foruma predstavili su investitorima mogućnosti investiranja u Dubrovačko-neretvansku županiju, koristeći pri tom informacijske i komunikacijske tehnologije

Ukazano je na nužnost usklađivanja sa strategijama, propisima i politikama u sklopu Digitalnog plana za Europu u kontekstu aplikacije za sredstva iz različitih EU fondova. Također, naglašena je i važnost uspostave povjerenja između investitora, predstavnika lokalne i regionalne samouprave i akademske zajednice u cilju zajedničke potpore istraživanju i inovacijama na području ICT-a.

Domaćin Foruma, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, istaknuo je važnost prepoznavanja ICT-a za razvoj gospodarstva i društva općenito te dodao kako je Županija pokrenula dva projekta u tom smjeru. Jedan je postavljanje širokopojasnog Interneta preko tri zone u Županiji: Pelješac i otoci, dolina Neretve te Dubrovnik i okolica. Drugi projekt je razvoj Županije kao pametne regije putem koje će biti moguće doći do kvalitetnih analitičkih podataka potrebnih za planiranje investicija i poduzetničkih projekata. U oba projekta, koji će u konačnici značiti unapređenje i podizanje razine kvalitete življenja svih građana DNŽ, aktivno sudjeluje i Hrvatski Telekom.

U Sklopu Foruma održana su tri panela na kojima su, među ostalima, sudjelovali predstavnici Hrvatskog Telekoma, kao organizacijskog partnera Foruma, te predstavnik Deutsche Telekoma.

Na panelu pod nazivom 'Pametni gradovi i pametne zajednice- generatori razvoja', govorilo se o pametnim gradovima i pametnim regijama te iskustvima vodećih u tom području. Uz predstavnike tvrtki Cisco i Deloitte, sudjelovao je i Saša Kramar, koji obavlja poslove člana Uprave za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

'Sveopća digitalizacija, mobilnost, cloud, Internet stvari, Big data, društvene mreže... mijenjaju naše živote i način poslovanja. Osim što je HT tehnološki lider u Hrvatskoj, želimo biti prepoznati i kao nositelj društvenih promjena i poboljšanja kvalitete života zajednica, primjenom spomenutih tehnologija. Upravo zato pokrenuli smo niz inicijativa i pilot projekata u Hrvatskoj kako bismo postali tehnološki partneri gradova i regija u Hrvatskoj. U tom pristupu najdalje smo otišli s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom, ali svakako tu moramo spomenuti i Zagreb, Rijeku, Zagrebačku županiju, Veliku Goricu, otok Krk i mnoge druge', rekao je Kramar.

Završni panel 'Modeli financiranja pametnih investicija' donio je zanimljiva razmišljanja o mogućnostima i potencijalima pametnih investicija, izvorima sredstava za pametne investicije te modelima financiranja pametnih investicija.

Ralf Nejedl
, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja u Deutsche Telekomu, sudjelujući u ovoj panel diskusiji rekao je: 'Deutsche Telekom aktivno sudjeluje u inicijativama koje potiču promjene i investicije bazirane na novim tehnologijama. Kroz sufinanciranje mnogobrojnih pilot projekata i ulaganjima u vlastitu mrežnu infrastrukturu sudjelujemo u osvješćivanju svih dionika uključenih u transformacijske promjene te indirektno potičemo razvoj lokalnih zajednica i osiguravamo preduvjete za privlačenje drugih investicijskih projekta, ali i razvoj lokalnog poduzetništva'.

Smart City

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!