PAD PROIZVODNJE, ALI I CIJENE SVINJETINE

'Hrvatsko će svinjogojstvo uskoro dotaknuti dno dna!'

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 14.01.2011 11:16
  • Objavljeno 14.01.2011 u 10:08
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog uvoza jeftine svinjetine te zbog visokih troškova domaće proizvodnje svinjskog mesa koja pokriva tek četvrtinu potreba hrvatskog tržišta, hrvatski uzgajivači svinja pred propašću su. Na taj su problem, na jučer održanoj konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu, ponovo ukazali sami proizvođači svinja, ali i Hrvatska poljoprivredna komora koja traži da se konačno uključi u donošenje odluka bitnih za poljoprivredu

Iako domaća proizvodnja svinjetine nikada nije bila manja, na tržištu se bilježi višak mesa, čija pak cijena nikada nije bila niža. Domaći proizvođači ističu da su na koljenima, jer su opterećeni visokim troškovima proizvodnje. Nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze dodatno će, kažu, otežati novi Zakon o poticajima, zbog čega mnogi svinjogojci neće opstati. Po procjenama HPK za dvije godine proizvodnja svinjskog mesa mogla bi pasti na samo 10 posto sadašnje proizvodnje, koja ionako pokriva tek četvrtinu domaćih potreba.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK, Mato Mihić istaknuo je da je prošla godina za domaće uzgajivače bila najteža u posljednjih 15 godina. Naime, u Hrvatskoj se cijena po mesnoj jedinici kretala između 0,12 i 0,15 kuna, a u zemljama Europske unije, kao i u susjednoj Bosni i Hercegovini te Srbiji cijena je bila 0,18 kuna po mesnoj jedinici.

Da bi se posljedice takvog stanja ublažile, Ministarstvo poljoprivrede je, na inicijativu Središnjeg saveza uzgajivača svinja RH, pristalo na interventni otkup svinja, no slavonski su svinjogojci nezadovoljni, jer su u prvom natječaju otkupljeni samo tržišni viškovi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Na jučerašnjoj je presici istaknuto i da male klaonice i male mesne industrije ne mogu ispuniti uvjete natječaja prema kojima se meso mora otkupiti u roku 90 dana, platiti u roku 30 dana te se mora ili odmah izvesti ili uskladištiti na šest mjeseci ako je namijenjeno hrvatskom tržištu.

Zvonko Štimac, predsjednik Udruge proizvođača svinja Požeško-slavonske županije i član Izvršnog odbora Središnjeg saveza uzgajivača svinja RH, rekao je da je uzalud bilo traženje da se promjene uvjeti natječaja kako bi se otkupljena svinjetina mogla odmah plasirati na tržište upozorio je da se, po sada važećim uvjetima, svježe meso miče s tržišta, a otvara se put uvozu svinjetine.

'Imamo dojam da je natječaj sastavio uvoznik svinjskog mesa u RH, jer je apsurd da proizvodnja i cijena nikada nisu bile manje, a da se zbog uvoza pojavljuju tržni viškovi', zaključio je Štimac.

Dodao je da novim Zakonom, kojim su izjednačeni poticaji za krmače bez obzira na to je li riječ o rasplodnom grlu s porijeklom ili ne, potičemo svinjogojstvo EU i uvoznike, a gušimo domaću proizvodnju. Apelirao je stoga da bi novi Zakon trebalo odgoditi do ulaska u EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi