OTEŽAN PLASMAN

U Ministarstvu poljoprivrede sastanak o stanju u sektoru svinjogojstva

04.01.2024 u 23:49

Bionic
Reading

Aktualno stanje u sektoru svinjogojstva s naglaskom na biosigurnost i stanje na tržištu, bila je tema sastanka predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge proizvođača svinja održanog u četvrtak, priopćeno je iz resornog ministarstva

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić izvijestila je o trenutnom stanju s afričkom svinjskom kugom naglasivši da je epidemiološka situacija i dalje stabilna te kako od 29. studenog 2023. godine nije zabilježen niti jedan novi slučaj na gospodarstvima. Podsjetila je na provedbenu Uredbu (EU) koja je stupila na snagu 21. prosinca 2023. godine, a kojom sva područja u RH koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu 'ZONU III.', koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako je potrebno i dalje provoditi mjere biosigurnosti te da postoji potreba za što boljim povezivanjem proizvođača svinja i hrvatske prehrambene industrije s ciljem plasmana svinja i svinjskog mesa iz zone III kao hrvatski proizvod na hrvatsko tržište.

Predstavnici proizvođača svinja suglasni su da su mjere biosigurnosti u porastu i da treba nastaviti s aktivnostima u započetom smjeru. Naglasili su važnost dosljedne provedbe mjera propisanih važećom naredbom. Također, istaknuli su zabrinutost stanjem na tržištu odnosno znatno otežanim plasmanom na tržište svinja i svinjskog mesa iz zone III.

Sastanku su bili nazočni i državni tajnici Mladen Pavić i Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, te predstavnici Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore i Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, stoji u priopćenju.