U DEVET MJESECI

Hrvatski izvoz i uvoz porasli 2,5 posto

09.11.2016 u 12:29

Bionic
Reading

Hrvatski su robni izvoz i uvoz u prvih devet mjeseci ove godine porasli po stopi od 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Službena statistika pokazuje da je Hrvatska od siječnja do kraja rujna ove godine na inozemna tržišta izvezla robe u vrijednosti od gotovo 66,15 milijardi kuna, što je 2,55 posto više u odnosu prvih devet lanjskih mjeseci.

Istodobno, vrijednost robnog uvoza premašila je 108,2 milijarde kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasla je 2,56 posto.

Prvi podaci DZS-a pokazuju i da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 42,1 milijardu kuna i bio je 2,57 posto veći nego tijekom istog razdoblja lani. Pokrivenost uvoza izvozom, pak, ostala je na istoj razini na kojoj je bila i u prvih devet mjeseci prošle godine, odnosno na 61,1 posto.

Hrvatski robni izvoz u ostale zemlje članice Europske unije ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine porastao za 3,4 posto, na gotovo 44,3 milijardi kuna, a po istoj je stopi rastao i uvoz iz tih zemalja, premašivši iznos od 84,6 milijardi kuna.

U zemlje koje nisu članice EU-a, pak, Hrvatska je u prvih devet mjeseci izvezla roba za nešto više od 21,8 milijardi kuna, odnosno 0,9 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz tih zemalja istodobno pao za 0,3 posto, na 23,6 milijardi kuna.