u novom kolektivnom ugovoru

Hrvatski duhani osigurali donacije za 185 poljoprivrednih gospodarstava i povećali prava zaposlenih

30.07.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Hrvatski duhani, najveći domaći otkupljivač duhana koji posluje u sustavu globalne kompanije BAT, nastavio je s programom donacija svojim proizvođačima u sklopu globalnog Programa održive proizvodnje duhana (STP), dok je sa zaposlenicima potpisan novi kolektivni ugovor kojim su unatoč gospodarskim okolnostima povećana njihova prava u narednom razdoblju.

Cilj aktivnosti Programa održive poljoprivredne proizvodnje povećati je sigurno skladištenje sredstava za zaštitu bilja na 185 poljoprivrednih gospodarstava pa je ovogodišnjim STP programom kompanija donirala svojim proizvođačima na području Podravine i Slavonije po jedan ormar za skladištenje sredstava za zaštitu bilja.

Kroz protekle dvije godine, Hrvatski duhani su u sklopu Programa održive proizvodnje donirali proizvođačima razne materijale kako bi im olakšali proizvodne aktivnosti, od kalcizacijskog materijala za korekciju pH vrijednost tla, sjemenskog materijala za zelenu gnojidbu i peletiranog stajnjaka u svrhu podizanja organske tvari tla, do osobnih zaštitnih sredstava za sigurno rukovanje i primjenu kemijskih sredstava za zaštitu bilja.

Nakon uspješno provedene sadnje duhana tijekom svibnja, Hrvatski duhani su proizvođačima osiguralii povrat sjetvenih stiropornih plitica u kojima se proizvodio duhanski rasad. Proizvođači su plitice vraćali tijekom prvog tjedna u lipnju, unutar skladišnih lokacija Hrvatskih duhana u Pitomači, Bušetini, Suhopolju, Virovitici i Kutjevu. U dogovoru s dobavljačem sjetvenih plitica, one će se nakon prikupljanja vratiti dobavljaču na daljnje zbrinjavanje i recikliranje.

Uz nastavak investiranja u održivost i povećanje profitabilnosti proizvodnje duhana u Hrvatskoj, Hrvatski duhani sklopili su i novi Kolektivni ugovor kojim je dodatno unaprijeđen sustav plaća i nagrađivanja čime su u potpunosti implementirani visoki standardi BAT-a, što osigurava veću konkurentnost razine prava zaposlenih.