osigurana i edukacija

Hrvatski duhani investirali 6 milijuna kuna u nabavku strojnih berača za kooperante

19.02.2019 u 13:35

Bionic
Reading

Tvrtka Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, investirala je šest milijuna kuna u nabavku strojnih berača za kooperante, u nastojanju da riješi ključni problem nedostatka radne snage koji je postao glavni ograničavajući faktor širenju proizvodnje duhana u zemlji, objavili su u utorak iz te tvrtke

Nakon uspješnog pilot projekta testiranja strojnog berača na domaćim poljima, kako navode, pokrenuli su program nabavke strojnih berača za sve svoje kooperante kojim kreditiraju nabavku strojeva i osiguravaju edukaciju o njihovom optimalnom korištenju.

"Od pokretanja programa u listopadu, do sada je ugovorena nabavka 18 mehaničkih berača sa 25 kooperanta, čime su Hrvatski duhani u novu organizaciju berbe investirali gotovo 6 milijuna kuna", navode iz Hrvatskih duhana.

Ističu i kako se trenutno dogovara nabavka i kreditiranje dodatnih berača za još dva proizvođača zainteresirana za prelazak na strojnu berbu duhana, čime bi se broj berača zaokružio na njih 20.

Za program nabavke mehaničkih berača u Hrvatskim duhanima su za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini 12 milijuna kuna, napominju iz te tvrtke koja posluje u sastavu BAT-a.

Navode i kako su mehanički berači prepoznati prošle godine i od strane Hrvatskih duhana i od strane poljoprivrednika, kao ključno rješenje problema nedostatka radne snage koji je postao glavni ograničavajući faktor širenju proizvodnje duhana u Hrvatskoj.

Da nova tehnologija na hrvatskim poljima otvara potencijal širenja proizvodnje najbolje su ilustrirali kooperanti koji su se odlučili za nabavku strojeva, a kod kojih je ukupno ugovorena površina za ovu godinu povećana za preko 80 hektara u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 30 posto, ističu iz Hrvatskih duhna.

”U Hrvatskim duhanima smo prepoznali problem nedostatka radne snage pa smo prošle godine kontaktirali dobavljače mehaničkih berača, organizirali posjet naših poljoprivrednika te osigurali kompletnu tehničku i financijsku potporu realizaciji pilot projekta", istaknuo je direktor tvrtke Flavio Oliviera.

Nakon što se mehanički berač pokazao dobrim rješenjem, kako je rekao, otvoren je kreditni program za nabavku nove tehnologije. "Vjerujemo da na ovaj način dajemo novi poticaj proizvodnji duhana u Hrvatskoj koja je, zbog organiziranosti proizvodnje i stabilnosti otkupa i tržišnih uvjeta, jedna od rijetkih kultura sa osiguranim kvalitetnim uvjetima za održivu proizvodnju”, izjavio je Oliviera.

Iz Hrvatskih duhana podsjećaju da je duhan jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena.

Hrvatski duhani su tako za kilogram svijetle virdžinije, tipa duhana koji se najviše proizvodi u Hrvatskoj, u ovoj otkupnoj sezoni povećali cijenu na 13,36 kuna, što je 4 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše ikada plaćeno za kilogram duhana u Hrvatskoj.

Time su u kompaniji nastavili s trendom povećanja prosječne otkupne cijene za duhan koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto.

Iz tvrtke napominju i kako je vrijednost ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj prošle godine iznosila gotovo 100 milijuna kuna. Također ističu kako žele povećavati proizvodnju duhana u Hrvatskoj zbog čega osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju i planiranje proizvodnje.

Globalni sustav BAT-a, kako navode, omogućava otkup svog proizvedenog duhana. Uz to, Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. iznose ukupno 12 milijuna kuna.