godina nije bila lagana

Hrvatski dani osiguranja: Broj polica povećan za 8,3 posto

04.05.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) Slaven Dobrić rekao je u četvrtak na 10. hrvatskim danima osiguranja da prošla godina za osiguravatelje nije bila lagana, ali su i dalje pouzdani partneri te je broj polica lani povećan za 8,3 posto

"Lani je broj polica porastao za 8,3 posto, uspješno smo prošli implementaciju eura u Hrvatskoj, što naši osiguranici i oštećenici nisu niti osjetili, te smo uveli nove računovodstvene standarde", rekao je.

Dobrić, koji nije bio na skupu ali je poslao videoporuku, naglasio je je da prošla godina za osiguravatelje nije bila lagana, zbog nastavka pandemijske krize koja je lani ipak jenjala, velike sigurnosne krize, koja je utjecala na poslovanje i život, te dosta velikih inflatornih pritisaka.

"Inflacija je utjecala na cijene rezervnih dijelova, na cijene sata rada, a time i na prosječne štete koje isplaćujemo, a imamo i zahtjeve naših zaposlenika da njihove plaće budu adekvatnije,“ istaknuo je dodavši da je sve to je utjecalo na profitabilnost cjelokupne industrije osiguranja.

Dobrić je najavio program skupa, na kojemu su se okupili domaći i inozemni stručnjaci iz osiguranja, a obuhvaća rasprave o aktualnim temama u industriji osiguranja i makroekonomske analize. Bit će riječi o inovacijama i digitalnim promjenama koje se uvode u industriju osiguranja te ekološkim inicijativama i predstojećim novim direktivama.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Davor Zoričić rekao je da je 2022. donijela nove izazove, koji su unatoč rastu zaračunate bruto premije na gotovo 1,7 milijarda eura utjecali na smanjenje dobiti, koja je bila nešto viša od 99 milijuna eura.

"Profitabilnost imovine i vlasničke glavnice u prosjeku ukazuju da je sektor osiguranja relativno stabilna industrija, čak i u izrazito nestabilnim uvjetima poslovanja uzrokovanim inflacijom i rastom cijene energenata", zaključio je Zoričić.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman ocijenio je da je industrija osiguranja pokazala otpornost na krizu i visoku razinu odgovornosti.

"U cijelom ovom problemu inflacije, rasta kamatnih stopa, povratak na normalno, ali uz novu razinu kamatnih stopa će sigurno biti veliki izazov za vaše poslovanje i o njemu treba značajno voditi računa," rekao je Žigman i poručio kako treba voditi računa i o segmentu održivosti, zelene ekonomije i digitalizacije.