ministar primorac:

'Osigurat ćemo rast plaća kroz rezanje doprinosa za mirovinsko osiguranje'

30.04.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac u Dnevniku Nove TV govorio je namjeri Vlade da rastereti plaće te kako bi se to moglo napraviti

'Da, mi smo trenutno u postupku izrade modela kojim bi dodatno rasteretili plaće, ne samo u pogledu poreza na dohodak nego i u pogledu doprinosa, prije svega na mirovinsko osiguranje. Konkretne iznose po platnim razredima ne mogu sada govoriti, definiramo određene detalje do kraja. Mogu otkriti to da smo odlučili ići jednim drugim smjerom kojim ćemo uspjeti povećati plaće i onima koji sada ne plaćaju porez na dohodak", rekao je Primorac u intervjuu za Dnevnik Nove TV. Ministar je dodao kako će se to dogoditi kroz smanjenje doprinosa za mirovinsko osiguranje.

'Rezalo bi se u pogledu doprinosa za mirovinsko osiguranje. Tražimo način na koji bi to mogli. Postoji nekoliko modela. Jedan model je da imate nekoliko stopa i razreda različitih za doprinose za mirovinsko osiguranje. To je trenutno model kojemu nismo skloni. Postoji i mogućnost uračunavanja jednog iznosa, izdatka u izračunavanju doprinosa za mirovinsko osiguranje za skupine s najnižim dohotcima temeljem kojeg bi oni uplaćivali niže iznose doprinosa za mirovinsko osiguranje, a to im ne bi utjecalo na iznos mirovine u budućnosti', rekao je Primorac i dodao da je formiranje modela pri kraju. Naglasio je i kako mirovine ne bi smjele biti manje.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'To što ćemo učiniti, učinit ćemo na način da rasteretimo postojeće stanje, a da mirovine budu onakve kakve bi trebale biti, da to ne utječe na visinu mirovina u budućnosti. To će rasterećenje biti dominantno u prvom stupu, za drugi stup, odnosno ona sredstva koja građani uplaćuju za svoju akumuliranu štednju u budućnosti. Taj dio se neće dirati, ali u okviru prvog stupa iznalazimo određene modele koje ćemo prezentirati kad za to dođe vrijeme. Oni su pri kraju, imamo nekoliko različitih modela, kad se odlučimo za jedan, prezentirat ćemo ga i prezentirat ćemo sve učinke tog modela', rekao je Primorac.