TAJNI DOKUMENT

Hrvatska želi otkupiti Inu od MOL-a za 2,6 milijardi eura?

27.10.2014 u 08:32

Bionic
Reading

Hrvatska želi kupiti dionice Ine u vlasništvu MOL-a i spremni smo se zadužiti 2,6 milijardi eura. Tu informaciju donosi Jutarnji list jer su, tvrde, na uvid dobili analizu dokumenta koje je naše Ministarstvo gospodarstva dostavilo Državnom tajništvu SAD-a

Analiza je navodno učinjena u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, a tko ju je naručio i za koga - Jutarnji nije uspio doznati, ali objavljuju faksimile dokumenta prema kojima bi se moglo zaključiti da ministar Vrdoljak planira založiti dionice Ine u vlasništvu države kao kolateral, ili polog, za dobivanje velikog kredita.

Iz Ministarstva gospodarstva te informacije službeno nisu željeli komentirati, ali se očekuje da bi se ministar danas mogao oglasiti s tim u vezi.

Jutarnji također navodi da informacije o prijedlogu dostavljenom SAD-u otkrivaju da Hrvatska pokušava pronaći model rješavanja sada u konfliktu zaglavljenih odnosa s MOL-om te se u tom kontekstu razmatraju i opcije koje vode potpunom razlazu dosadašnjih partnera. Hrvatska je načelno prihvatila i američko posredovanje u rješavanju spora između Vlade i MOL-a, ali je vrlo skeptična prema mogućnosti da se takva medijacija i realizira. Tijekom prošlotjednog posjeta američkog senatora Christophera S. Murphyja Zagrebu i razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem nije u tom pogledu postignut nikakav pomak, doznaje Jutarnji.